Slovenija
15 ogledov

Delitev milijonov

Stojan Pelko (na levi) pravi, da EPK ni pomemben le zaradi delitve milijonov evr Žurnal24 main
Denar bo treba iskati tudi na drugih ministrstvih, ne le na kulturnem.
Verlič: 186 milijonov za EPK

Zakon. Andrej Verlič, podžupan MOM, meni, da je za EPK potrebnih 136 milijonov evrov za naložbeni del ter 50 milijonov evrov za programski in organizacijski del. Aleš Novak pa pojasnjuje, da potrebujejo vsaj 80 milijonov evrov državnih sredstev za najnujnejše kulturne infrastrukturne projekte. Sredstva poskuša MOM zagotoviti tudi z zakonom o EPK, ki ga je včeraj županom partnerskih mest predstavil mariborski župan Franc Kangler: "Predlog je, da država v naslednjih štirih letih zagotovi 80 milijonov evrov za vseh šest občin, vključenih v projekt EPK."

Župani partnerskih mest Evropske prestolnice kulture (EPK) Maribor 2012 in Stojan Pelko, državni sekretar na ministrstvu za kulturo (MK), so se včeraj dogovorili, da bo Mestna občina Maribor (MOM) ustanovila javni zavod EPK 2012 Maribor, ki bo ključni sogovornik ministrstva o porabi proračunskega denarja.

Zavodu 11 milijonov
"Javni zavod bo zgostil stvari, ki so bile do zdaj preveč razpršene, s partnerskimi mesti bo sklepal pogodbe in določil delo," je povedal Pelko. Za delo in program, ki ga bo v skladu z načrti kandidature javni zavod uresničeval, je po Pelkovih besedah ministrstvo letos namenilo 2,4 milijona evrov. Prihodnje leto bo namenilo 2,6 milijona, za leto 2012 pa 5,8 milijona evrov.

"To pa še zdaleč ni celota državnega vložka, niti ni celota za program, kajti tudi na vseh naših zdajšnjih odprtih razpisih je tudi sodelovanje v EPK eden od kriterijev, k temu pa moramo prišteti še financiranje javnih zavodov in nekatere naložbe iz proračuna v kulturno infrastrukturo," je pojasnil Pelko.

Na MK prejeli 20 pritožb
Ministrica za kulturo je po Pelkovih besedah že pisala ministru za lokalno samoupravo in razvoj, da bi skupaj znova razpisali sredstva za kulturno

Pričakujemo, da bo strokovna komisija z večjo skrbnostjo znova presodila o naših vlogah in drugače razdelila denar.
Aleš Novak, direktor mariborskega urada za kulturo

infrastrukturo, saj se je na zadnjem pokazalo, da je bilo razpisanih deset milijonov evrov veliko premalo za vsa pričakovanja občin. Sicer pa je ministrstvo prejelo 20 pritožb na omenjeni razpis, tudi pritožbo mariborske občine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.