Slovenija
12 ogledov

Delničarji potrdili Kramarjevo nagrado

Žurnal24 main
Delničarji NLB so izvolili nov nadzorni svet in med drugim potrdili izplačilo milijonske nagrade nekdanjemu predsedniku uprave Marjanu Kramarju kot zakonito.

Med enajstimi novimi nadzorniki ni Branka Drobnaka iz Poteza Skupine, saj je nasprotni predlog Sod in Kad o imenovanju Igorja Mastna namesto Drobnaka dobil ustrezno večino. Skupščina je med drugim podelila tudi razrešnico upravi in nadzornemu svetu banke za lansko poslovno leto, ko je NLB vodil še Marjan Kramar.

 

Novi nadzorniki

V novem nadzornem svetu NLB so Gregor Dolenc, Rasto Ovin, Marko Simoneti, Stanislava Zadravec Caprirolo, Boris Škapin, Igor Masten, Andrej Baričič in Stojan Petrič, ki zastopajo državo oziroma Kad in Sod, ter Jan Vanhevel, Riet Docx in John Hollows, ki jih je predlagala belgijska KBC.

Potrdili še "Kramarjevo" poročilo
Delničarji NLB so se seznanili tudi s poročilom o preveritvi nadzornega sveta NLB glede ustreznosti plač uprave med letoma 2004 in 2008, ko je upravo NLB vodil Kramar, pri čemer je pooblaščenec države Branko Pečenko izrazil nezadovoljstvo s predlaganim gradivom.

V poročilu je zdaj že nekdanji nadzorni svet pod vodstvom Igorja Marinška na podlagi mnenj strokovnjakov revizijske družbe PriceWaterhouseCoopers in Inštituta za primerjalno pravo z ljubljanske pravne fakultete zapisal, da pri izračunih in izplačilu fiksnega in variabilnega dela plače članom uprave NLB ni prišlo do nezakonitosti in nepravilnosti.

Po Pečenkovih besedah bi si delničarji zaslužili, da bi bili "podrobneje seznanjeni z obema opravljenima analizama" . Zato je predlagal, naj obe reviziji vnovič obravnava novi nadzorni svet, poročilo morda dopolni in o tem poroča skupščini banke na naslednji prvi seji.

Franc Križanič © Žurnal24

 
Križanič bi razpis
Minister za finance Franc Križanič je izrazil pričakovanje, da bodo novi nadzorniki čim prej začeli postopke za imenovanje novega predsednika uprave banke.

"Nadzorni svet bo po novem statutu izbral sodelavce uprave kot mandatarje, tako da bo nova uprava enotnejša in učinkovitejša, pa tudi bolj operativna," je poudaril minister. Izrazil je upanje, da bo razpis zelo kmalu. "Morda že v začetku naslednjega tedna, končan bi lahko bil v roku 14 dni, postopek izbire predsednika uprave pa bo nekoliko daljši," je dejal.

Slabša kakovost portfelja
Član uprave NLB Claude Deroose je v poročilu delničarjem med drugim izpostavil, da se je vpliv finančne krize v NLB lani že pokazal v višjih stroških financiranja, zaostreni likvidnosti in poslabšanju kakovosti portfelja. NLB se je na spremenjene razmere odzvala s prilagojeno cenovno politiko, večjim poudarkom na zavarovanjih ter okrepitvi dejavnosti na področju načrtovanja in zagotavljanja likvidnosti.

Na skupščini, kjer je bilo zastopanih 90,14 odstotka glasovalnih pravic, so lanski bilančni dobiček NLB v višini 24,78 milijona evrov razporedili tako, da so za dividende namenili 2,97 milijona evrov oziroma 0,33 evra bruto na delnico, preostanek pa za povečanje drugih rezerv iz dobička.

 

Pomoč KBC

Evropska unija je belgijski banki KBC odobrila 3,5 milijarde evrov državne pomoči. Banka bo denar prejela kot dokapitalizacijo in državna poroštva, z njim pa bo pokrila izgubo iz prvih šestih mesecih letošnjega leta.

ba največja lastnika – država, ki ima 33,1 odstotka delnic, in KBC s 30,6-odstotnim deležem – sta na skupščini dosegla, da prednostne pravice obstoječih delničarjev pri dokapitalizaciji ni mogoče izključiti.

Sicer omenjeni sklep podeljuje upravi pooblastilo, da v obdobju petih let od vpisa sprememb statuta s soglasjem nadzornikov poveča osnovni kapital družbe za največ 37,16 milijona evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.