Slovenija
32 ogledov

Delničarji za odlog prodaje Mercatorja

Mercatorjeva prodajalna v Ljubljani Pixsell
Združenje malih delničarjev je preučilo kupoprodajno pogodbo za delnice Mercatorja in ugotovilo, da nobenemu od prodajalcev ne zagotavlja gotovega plačila kupnine, še manj pa plačilo kupnine v doglednem času. Zato so za odlog.

Kot so zapisali v svojem sporočilu za javnost pri Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD), so strokovni sodelavci VZMD proučili Kupoprodajno pogodbo za delnice Mercatorja in ugotovili, da ta nobenemu od prodajalcev ne zagotavlja gotovega plačila kupnine, še manj pa plačilo kupnine v doglednem času, torej ne zagotavlja uresničitve cilja, zaradi katerega bi se sklepala.

Na podlagi oglasne odločitve Sveta VZMD ter soglasja predstavnika Sekcije Pivovarna Laško pri VZMD je predsednik VZMD Kristjan Verbič pred dnevi vložil nasprotni predlog k predlogu sklepa za soglasje skupščine h Kupoprodajni pogodbi za delnice Mercatorja. Predlagajo odlog do zaključka prevzemnih postopkov ob resnih opozorilih VZMD po analizi angleške pogodbe, vključenih tudi v utemeljitev nasprotnega predloga.

Nobenih garancij ni, a to ne pomeni, da so proti prodaji

V zvezi s kupoprodajno pogodbo pri VZMD ugotavljajo, da je ta v angleškem jeziku, da kupnina v njej ni določena, da v njej ni natančno določen rok za plačilo kupnine ter da v njej ni ustreznih zavarovanj, če kupnina ne bo plačana. Ob tem so pri združenju malih delničarjev še zapisali, da so obveznosti kupca "neopredeljene do takšne mere, da ni mogoče niti točno ugotoviti, kdaj in kolikšno kupnino (če sploh) bodo prodajalci prejeli in bi morali prodajalci na znesek kupnine in sploh na vedenje, ali so delnice prodane ali ne, čakati lahko tudi eno leto od dneva podpisa pogodbe. Tako kupec ob sklenitvi pogodbe prodajalcem ne zagotavlja niti tega, da je sploh sposoben plačati kupnino za delnice (saj je to odvisno šele od naknadnih odločitev bank – potencialnih kreditodajalcev kupcu za plačilo te kupnine)." Prav tako po njihovem kupec ne daje ustreznih zavarovanj za izpolnitev svojih obveznosti v dobro prodajalcev.

Pri Vseslovenskem združenju malih delničarjev kljub vsemu ne nasprotujejo prodaji delnic Mercatorja, vendar le "pod pogoji iz javnega razpisa ter z jasno pogodbo, v kateri bo določena kupnina za delnico (221,00 EUR) ter natančen rok za nakazilo kupnine, saj bo le tako Pivovarna Laško, d.d., lahko zmanjšala likvidnostne težave, zaradi katerih je – po obrazložitvi njene uprave, ki jih je upoštevala pri predlagani odločitvi o prodaji deleža v Mercatorju – tudi podan predlog za soglasje skupščine družbe k prodaji delnic Mercatorja," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 11:55 11.januar 2012.

    A je možno , da se Mercator prodaja izključno zaradi izsiljenih podkupnin z strani vodečih stroktur v Pivovarni Laško. Kateri bedak ki prodaja, napiše pogodbo v kateri ni cene niti roka plačila niti uzanc kupca! SOVA, SOVA pa nič ne ...prikaži večne skovika . A uni pedri v Stegnah sploh še dihajo !

  • Vseslovensko Združenje Malih D 11:30 11.januar 2012.

    PIVOVARNA LAŠKO, MERCATOR – strokovni sodelavci VZMD proučili Kupoprodajno pogodbo za delnice Mercatorja in ugotovili, da ta nobenemu od prodajalcev ne zagotavlja gotovega plačila kupnine, še manj pa plačilo kupnine v doglednem času, torej ne zagotavlja uresničitve cilja, zaradi katerega ...prikaži več bi se sklepala, 11.01.2012http://www.vzmd.si/novice/pivovarna-lasko-mercator-strokovni-sodelavci-vzmd-proucili-kupoprodajno-pogodbo-za-delnice-mercatorja-in-ugotovili-da-ta-nobenemu-od-prodajalcev-ne-zagotavlja-gotovega-placila-kupnine-se-manj-pa-placilo-kupnine-v-doglednem-casu-torejPredsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), mag. Kristjan Verbič, je 4. 1. 2012, na sedežu družbe Pivovarna Laško, d.d., za VZMD kot delničarja, prevzel kopijo kupoprodajne pogodbe za delnice poslovnega sistema Mercator, d.d. – potem ko je, neposredno po sklicu 19. skupščine delničarjev Pivovarne Laško, d.d., dne 29. 12. 2011, na upravo družbe naslovil zahtevo za takojšnje posredovanje o