Slovenija
25 ogledov

Delo na črno preverjajo tudi med planinci

Hribolazenje. Shutterstock
Na območju Nove Gorice je bil letos nadzor opravljen dvakrat, enkrat skupaj s policijo, poudarjajo na tržnem inšpektoratu.

"Lokacije, kjer se opravlja nadzor, se izbere na podlagi več dejavnikov (obiskanost, ugotovitve iz prejšnjih nadzorov, predlogi policije). Pri zadnjem nadzoru, na katerega se nanaša tudi vaš članek, je bil obisk gora glede na slabše vremenske razmere manjši od pričakovanega, tako, da so bili opravljeni štirje pregledi pri katerih ni bilo zaznanih nepravilnosti," glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić pojasnjuje dogodke, o katerih smo pisali minuli vikend.

Osumljene upokojenke zapisnika niso podpisale 

Spomnimo, inšpektorica je pristopila k štirim upokojenkam, ki so bile na pohodu proti Krnskim jezerom in zahtevala osebne podatke, češ da preverja sum na delo na črno. Dve pohodnici podatkov nista želeli dati, istovetnost drugih dveh je inškeptorica popisala, a gospe zapisnika nista želeli podpisati. 

Nadzor v gorah opravljajo že več let

V skladu z zakonodajo lahko vodenje oseb v gorskem svetu po poteh in brezpotjih proti plačilu opravlja le gorski vodnik, poudarjajo na tržnem inšpektoratu. "Že več let redno izvajamo nadzor vodenja oseb po groskem svetu predvsem z namenom preventive, opozarjamo tudi na nevarnosti v gorah. Kdor si za vzpon najame vodnika, pričakuje, da bo vodnik ustrezno usposoblljen, to pa je po zakonu lahko le gorski vodnik, na kar želimo opozarjati javnost," poudarja Grlićeva in dodaja, da imajo inšpektorji pri ugotavljanju dejstev zelo široka pooblastila. Med drugim lahko tudi zaslišijo stranke in priče v postopku ter pregledajo listine s katerimi ugotavljajo istovetnost oseb. Zavezanec mora inšpketorju omogočiti nemoteno opravljanje nalog.

Od ponedeljka globe višje

V ponedeljek sicer začnejo veljati popravki zakona o delu na črno, kjer kršiteljem pretijo za okoli četrtino višje globe kot do zdaj. Delo na črno bodo po novem nadzirali cariniki, ki so se v začetku meseca z dacarji združili v finančno upravo.

Komentarjev 11
  • mirror 18:04 12.avgust 2014.

    Slovenija je ena izmed redkih držav, ki imajo zelo dobro označene planinske poti, tako da ne potrebujete vodnika. Skoraj vsi tuji planinci lahko hodijo po naših gora brez vodnika brez težav. Da bi kdo opravljal delo na črno med vodniki ...prikaži veči pa še ni bilo slišati. Inšpektorji naj se raje podajo na kontrolo raftingov na reki Soči, kjer imajo tujci svoje raftarske agencije, ki odjedajo denar našim uradnim raftarskim agencijam. Zasliševanje inšpektorice štirih upokojenk na nezahtevni poti k Krnskemu jezeru pa je milo rečeno smešno in ponižujoče za vse vpletene, zato tudi tak odziv.

  • Johan Spohan 14:31 12.avgust 2014.

    Jokec Milanček, daj že enkrat preberi kaj razen Demokracije in poglej še v pravopis da se piše rdeča in ne po SDS-ovsko rudeča. Se vidi po pisanju in nenehnem ponavljaju tvoj intelektualni doseg, ki ne sega dalje od pasjih procesij na Dob.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:26 12.avgust 2014.

    A so res elitneži tok delč prišli z legalno krajo da ni res nč ostal in morjo za zagotovitev sredstev za korupcijo malmu človeku jemat še tisto malo kar hoče dodatno zaslužt za vsaj malo bolj spodobno življenje? Mislm ne ...prikaži več rečem če bi najprej tavelke tatove pa goljufe polovil pa če bi mel normalne plače pa pokojnine da bi potem striktno tud male ljudi obravnaval ampak to tko ne gre. Ne morš pr malih začet. Morš pr velikih pol se pa šele na male spravt če že. Veliki kradejo vsak dan pa noben nč ne nardi. Banana republika.