Slovenija
17 ogledov

Delo se mora opravičiti SDS in plačati 10.000 evrov

Delo časopis Žurnal24 main
Zaradi članka z naslovom "Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši temveč v njegovi stranki SDS" se mora časnik Delo javno opravičiti za svoje navedbe.

"Sodišče je tekom dokaznega postopka ugotovilo, da gre v primeru izjave, da je denar iz Patrie končal pri SDS, za besedilo in trditev novinarja Karbe, ki ga je napisal sam in po lastni odločitvi, pri čemer Erik Bjorqvist, finski preiskovalec, izjave s to vsebino nikoli ni podal," so sporočili iz odvetniške pisarne Zidar Klemenčič. Takšno ravnanje novinarja je „hud in nameren poseg v ugled in dobro ime SDS.

Poleg opravičila mora Delo stranki plačati 10.000 evrov odškodnine, zamudne obresti in povrniti stroške postopka.

Zahtevali trikrat več

Sporni članek je bil v Delu objavljen 23. novembra 2009. Članek je novinar Karba napisal na podlagi pogovora z vodjo finskih preiskovalcev Björkqvistom. SDS pa je zaradi članka vložila tožbo, s katero je od Dela zahtevala 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo.

Ljubljanska okrožna sodnica Božena Novak je v svoji sodbi julija lani časopisni hiši naložila, da mora stranki plačati 10.000 evrov, češ da je s trditvami v članku grobo posegla v ugled stranke in njeno dobro ime. Delu pa je poleg odškodnine naložila še objavo opravičila. Višje sodišče je nato sodbo razveljavilo, tako da je moralo okrožno sodišče o zadevi še enkrat odločati, narok pa je potekal v začetku oktobra.

Komentarjev 28
  • Darko 21:49 17.januar 2013.

    nesi te knjige na sodišče, če so tak dokaz, buča

  • Darko 21:46 17.januar 2013.

    bebec

  • feferon 14:54 05.november 2012.

    Nič hudega.Bodo pač plačali-to je boljša naložba kot vezava v banki.Kmali se bo ugotovilo kdo je kaj dobil pri Patrii, potem se bo pa nazaj kasiral.