Slovenija
12353 ogledov

Delodajalci imajo zeleno luč, da izplačajo višje dohodke

BMW proizvodnja, električni avtomobili BMW
Vlada je zvišala neobdavčene dohodke iz delovnega razmerja.

Po tem, ko so se že dvignili zneski neobdavčenih povračil za malico, prevoz na delo in službene poti, se zvišujejo neobdavčeni zneski tudi za dnevnice, terenski dodatek, nadomestilo za ločeno življenje, jubilejno nagrado, odpravnino ob upokojitvi ter plačila vajencem, dijakom in študentom. "Delodajalcem s tem dajemo priložnost, da zaposlenim izplačajo višje dohodke do nove neobdavčene višine," je dejal minister za finance Klemen Boštjančič

Spremembe prinašajo tudi višji neobdavčeni znesek solidarnostne pomoči v primeru smrti zaposlenega ali družinskega člana, težje invalidnosti ali daljše bolezni. 

"Veseli me, da je te spremembe soglasno podprl tudi ekonomsko-socialni svet," je dejal Boštjančič.

Financiranje in delovanje STA odslej ponovno v letni pogodbi med Ukom in STA

Obenem je vlada danes odpravila uredbo o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA), ki jo je sprejela vlada Janeza Janše in je uvedla plačevanje javne službe, ki jo izvaja STA, na kos, torej po številu objavljenih novic in fotografij.

''Ta škodljiva uredba je otežila finančno poslovanje STA. Ministrstvo za kulturo in vlada RS sta prepričana, da so neodvisni in avtonomni javni medij ključni za slovensko demokracijo, zato z današnjim dnem ukinjamo neživljenjsko uredbo prejšnje vlade,'' je danes na novinarski konferenci dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Z ukinitvijo uredbe po ministričinih besedah novinarkam in novinarjem STA ponovno zagotovljena avtonomnost pri opravljanju njihovega dela.

Financiranje in delovanje STA bosta odslej ponovno opredeljena v letni pogodbi, ki jo na podlagi zakona o STA skleneta Urad vlade za komuniciranje (Ukom) in STA.''Verjamem, da bodo izboljšave poslovanja urejene v letni pogodbi, pri čemer je bistveno, da bo imela STA zagotovljen stabilen vir financiranja,'' je še dodala Vrečko.

Ob pregledu dokumentov v povezavi s STA doslej ni bilo ugotovljeno, da bi vlada oškodovala državno premoženje. V teku so revizije s strani računskega sodišča in kriminalistov.

Nevmešavanje v uredniško politiko so obenem pričakovanja Evropske unije in drugih evropskih institucij, ki so v času prejšnje vlade v zvezi s STA zaznale nepravilnosti in grožnji svobode novinarstva. ''STA dela dobro, profesionalno. Naša naloga je, da ji zagotovimo pogodbo za neodvisno in nemoteno delovanje, kar smo danes na vladi tudi storili,'' ocenjuje Vrečko.

Ministrstvo za kulturo bo STA nominiralo za Unescovo Guillermo Canovo nagrado, ki bo podeljena na svetovni dan svobode medijev, 3. maja.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 4
  • h4ck3r 14:43 22.december 2022.

    Vse lepo in prav...kdo pa dobi izplačane te jubilejne nagrade? Vse razen odpravnine in dnevnic, se navadnemu delavci ne bo poznalo nikjer. Še manj študentom, vajencem in dijakom, saj se bo urna postavka temu prilagodila. :-) Kako že gre tista ...prikaži več od Nuše Derenda...peeeesek v oči. :-D

  • lojs 13:40 22.december 2022.

    kako lepo in všečno se to sliši ... moj komentar je, da upam, da je čimveč podjetij ustavrilo toliko več dobička, da bo sploh lahko izplačalo višje plače, obdavčene ali ne in brez odpuščanj ... najbrž je to prvi pogoj