Slovenija
996 ogledov

Delodajalci: Zaposleni naj krijejo stroške testiranja sami

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko
V petih delodajalskih organizacijah so prepričani, da strošek testiranja zaposlenih na covid-19 ne more bremeniti delodajalcev.

Pet delodajalskih organizacij je na vlado naslovilo predlog za določitev pravnih podlag, na podlagi katerih bodo zaposleni, ki morajo na delovnem mestu izpolnjevati pogoj PCT, stroške testiranja krili sami. Vladi so predlagali tudi, da poda jasno stališče, da se čas testiranja ne všteva v delovni čas zaposlenih. Določijo naj se še pravne podlage, ki bodo delodajalcem omogočale preverjanje pogoja PCT in ukrepanje, so danes sporočili s trgovinske, gospodarske in obrtno-podjetniške zbornice in iz združenja delodajalcev ter združenja delodajalcev obrti in podjetnikov.

"Reprezentativne delodajalske organizacije menimo, da delodajalci ne morejo kriti stroškov testiranja zaposlenim, ki se ne želijo odločiti za brezplačno alternativo - cepljenje. Prelaganje finančnega bremena testiranja na delodajalce ne bo prispevalo k višji stopnji precepljenosti prebivalstva, verjamemo, da bo imelo celo nasprotni učinek," so zapisali.

Ukrep testiranja zaposlenih po njihovem prepričanju ne izhaja iz tveganja na delovnem mestu, ampak gre za ukrep zagotavljanja splošne varnosti prebivalcev Slovenije na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. "Izpolnjevanje pogoja PCT je namreč pogoj za dostopanje do številnih dejavnosti, ki jih posamezniki uporabljajo tudi v zasebnem življenju," so poudarili.

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Zdravje Spet velikanski skok okužb

"Vsak naj nosi odgovornost za svojo odločitev"

Delodajalci ne morejo kriti stroškov testiranja prebivalcem, ki se ne želijo odločiti za cepljenje. "Vsak naj nosi odgovornost za svojo odločitev in s tem tudi stroške testiranja, če se ne odloči za cepljenje in za to nima utemeljenih zdravstvenih razlogov," so izpostavili. Za nesprejemljivo so označili to, da bo zaradi izvajanja testiranja necepljenih v službenem času njihova odsotnost stroškovno bremenila delodajalce, posredno pa bodo zaradi tega bolj obremenjeni cepljeni zaposleni.

Najnovejši vladni odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT) za zajezitev širjenja okužb z virusom covid-19 določa, da za zaposlene v dejavnostih ponujanja in prodaje blaga in storitev, na deloviščih ter v mnogih drugih dejavnostih velja obvezno testiranje s hitrimi ali PCR- testi oz. samotestiranje, če ti zaposleni niso prebolevniki ali cepljeni.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • lovro4 00:20 13.september 2021.

    Barabe. Si bomo zapolnili, in kazni bodo take, da bodo delavci spet imeli svoje tovarne. PCT je protizakonit in protiustaven, zato je protizakonito zahtevati od kogarkoli bedarije, ki si jih izmišljuje psihopatska, nacistična vlada.

Sorodne novice