Slovenija
23 ogledov

Delova anketa: Sloexit ne bi dobil podpore

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Če bi slovenski volivci to nedeljo glasovali o izstopu Slovenije iz Evropske unije, se ne bi zgledovali po Britancih, kaže tokratna Delova anketa.

Morebitni sloexit ne bi uspel, saj bi 60 odstotkov sodelujočih v anketi zavrnilo možnost izstopa Slovenije iz EU, četrtina bi podprla takšno možnost, medtem ko se jih 15 odstotkov v anketi ni znalo opredeliti.

Izstopa Slovenije iz EU ne bi podprli zlasti podporniki SMC in SD, s križanjem sociodemografskih podatkov pa lahko ugotovimo, da je precej nezaposlenih naklonjenih izstopu Slovenije iz EU, prav tako bi sloexit podprl skoraj vsak drugi anketiranec v starostni skupini od 18 do 24 let.

O posledicah brexita še ni jasne slike - kako bo to vplivalo na britansko, evropsko in svetovno gospodarstvo. So pa anketiranci Dela prepričani, da sloves Britancev ni dobra novica za EU oziroma da bo uresničevanje izhodne strategije Velike Britanije slabo vplivalo na Evropsko unijo. Tako meni skoraj polovica vprašanih, le slaba tretjina jih predvideva, da brexit ne bo imel vpliva na EU.

Čeprav je brexit pretežno slaba novica za EU, se sodelujoči v anketi ne bojijo posledic britanske odločitve - tako se je izreklo več kot 60 odstotkov vprašanih, medtem ko se posledic brexita boji 15 odstotkov sodelujočih v anketi.

Če anketiranih ni strah posledic britanske odločitve, jih več kot polovica meni, da bi lahko Veliki Britaniji sledila še kakšna članica Evropske unije.

Na koncu jih je v anketi zanimalo, kako bi anketiranci ocenili vpliv Evropske unije na Slovenijo. Kot so ugotovili na Delu, je veliko več takšnih, ki menijo, da je imela EU dober vpliv na Slovenijo (44 odstotkov), kot tistih, ki so prepričani v nasprotno - teh je četrtina.

Telefonsko anketiranje je za uredništvo Dela med 30. junijem in 1. julijem na vzorcu 400 odraslih državljanov naredil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 19
  • Avatar praufo
    praufo 16:22 04.julij 2016.

    Klečeplazni mediji so morali objavit to novico, ki nima nobene osnove na nobenih anketah in nobeni javni razpravi in ničesar, nikogar niso nič vprašali, razen politikov, ki se ne bi odrekli visokim plačam v bruslu, samo to, panika se pa ...prikaži več načrtno širi, pa naj se ... dejstvo pa je, da danes lahko obiščeš katerokoli državo tega sveta (pod pogoji, ki jih zahtevajo) in vsaka država lahko proda skoraj karkoli komurkoli (pod pogoji), skoraj vse pa tudi tisto nelegalno, skratka delajte paniko, kar se pati če slovenije, bo pa zelo težko iztopila, ker je tako globoko zabredla, zelo globoko in to seveda misleč, da EU ne more nikoli škripnit, seveda za politike, ki imajo službo z bajno plačo v bruslu je to nemogoče, ampak, narod naj pa crk***ne, a ne gospod peterle.

  • dragec 14:31 04.julij 2016.

    Pa še albanski ćefur JJ in ksenofobi, nacionalisti, anarhisti ter desnica

  • mirror 11:22 04.julij 2016.

    Za Sloexit bi bila kompletna levica in priseljenci.