Slovenija
3036 ogledov

Delovni zvezki: tudi več deset evrov razlike med šolami

papirnica zvezki šolske potrebščine Profimedia
Nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin je za marsikoga velik zalogaj. Veliko je odvisno tudi od tega, katero šolo posamezen otrok obiskuje.

Čeprav se je pouk v šolskem letu 2022/23 šele dobro zaključil, marsikateri starš že razmišlja o tem, kakšen strošek bo predstavljal nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin za prihodnje šolsko leto. Šole so namreč že razdelile seznam potrebščin, ki jih bodo šolarji potrebovali v šolskem letu 2023/24. 

Razlike med zahtevami osnovnih šol obstajajo. Najdejo se takšne, kjer delovnih zvezkov praktično skoraj ne potrebujejo, in takšne, kjer jih imajo pri večini predmetov. Razlika v znesku za delovne zvezke med posameznimi šolami je tako lahko hitro več deset evrov. 

zvezki šolske potrebščine papirnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi tokrat smo primerjali sezname, ki so jih prejeli starši osmošolcev v sedmih osnovnih šolah na različnih koncih države. Preverili smo seznam dveh šol iz osrednjeslovenske regije, ene šole z Obale, ene šole iz goriške regije ter po eno šolo iz gorenjske, štajerske in dolenjske regije. 

V primerjavo nismo všteli delovnih zvezkov za izbirne predmete, periodnega sistema in Atlasa sveta. Ta je v nekaterih šolah zahtevan, v drugih zgolj priporočen.  

Razlika med najcenejšim seznamom zahtevanih delovnih zvezkov in najdražjim je 85,10 evra. Najdražja možnost vključuje nakup delovnih zvezkov za šest predmetov in je za 5,10 evra dražja, kot je bila lani. Najcenejša možnost pa zajema le en delovni zvezek, ki letos stane 21,90 evra, kar je dva evra več kot lani. 


Spodbujajo uporabo nezapolnjenih zvezkov

Razlike so tudi na seznamih šolskih potrebščin, ki jih bodo šolarji potrebovali prihodnje leto. Šole načeloma spodbujajo učence, da zvezke, ki so letos ostali nezapolnjeni, porabijo pri istem predmetu v prihodnjem šolskem letu. Prav tako v primeru šolarjev v višjih razredih veliko ostalih pripomočkov (npr. ravnila, geotrikotniki, svinčniki, radirke, mape) lahko uporabljajo iz leta v leto. 

barvice šolske potrebščine | Avtor: Profimedia Profimedia
Šole ubirajo različen pristop tudi pri nakupu materiala za likovno umetnost. Nekatere pripomočke nakupijo same in strošek nato razdelijo med učence, drugje morajo učenci sami priskrbeti material, ki ga potrebujejo. 

Cene zvezkov so lahko zelo različne

Pri primerjavi smo se osredotočili zgolj na zvezke, ki jih morajo šolarji imeti. V povprečju so vse šole na seznam dale osem velikih črtastih zvezkov, dva velika zvezka mali karo in en velik brezčrtni zvezek. Cene zvezkov se razlikujejo glede na število listov in kakovost papirja. Pri nakupu je tako treba biti pozoren, kakšne so zahteve učiteljev. Nekateri zahtevajo zvezke z robom, drugi brez, pri določenih predmetih so zaželeni zvezki, ki imajo več kot 52 listov. 

zvezki papirnica šolske potrebščine | Avtor: Profimedia Profimedia
Za 52-listni A4 črtasti zvezek lahko tako odštejete od 1,60 evra (če ujamete akcijsko ceno) do 3,20 evra. Če morate kupiti enajst velikih zvezkov, lahko pričakujete, da boste zanje morali odšteti več kot 20 evrov v primeru, da izbirate med cenejšimi, v primeru, da izbirate med dražjimi bo končni znesek vsaj 10 evrov višji. 

Ponujajo popuste

Ponudniki šolskih potrebščin in delovnih zvezkov ponujajo določene popuste. V primeru nakupa delovnih zvezkov se popusti gibljejo od treh do petih odstotkov. Ob nakupu delovnih zvezkov ponujajo tudi popuste na nakup preostalih šolskih potrebščin. Popusti se večinoma gibljejo od 15 do 30 odstotkov. Pri nekaterih je mogoče popust dobiti tudi ob nakupu šolske torbe. 

Kdor se odloča med različnimi ponudniki, mora preveriti, do kdaj ponudbe veljajo. Nekaj ponudb se bo izteklo do konca tega meseca oziroma začetka julija, pri drugih bodo aktualne še do konca julija. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Igxigx 10:16 27.junij 2023.

    Včasih smo imeli vsi isti dz. In bil je izpolnjen. Danes je te robe kor solate in je sama sebi namen. Snovi je preveč in za utrjevanje zmanjkuje časa. Idioti pa že tlačijo 2. tuji jezik v zadnje triletje. Hvalijo ...prikaži več se, kako so nase sole dobre, v resnici pa bralna pismenost (razumevanje prebranega) upada. Na mednarodni raziskavi bralne pismenosti PILRS 2021 je imela SLO pri četrtošolcih 3. največji upad. Za nami sta bila samo Azerbajdžan in JAR. Del odgovora je COVID (kje si, Kustec, uničevalka..

  • Avatar jezeran
    jezeran 08:20 27.junij 2023.

    Seveda, ker nekdo na šoli vleče lepo provizijo. Ni jim dosti, da za nič dela, dobijo velike plače, ter da so 3 mesece na leto prosti.