Slovenija
20 ogledov

"Denar bi se porabljal racionalneje"

slovenija 28.05.08 Gregor Virant minister za javno upravo RS Slovenije, portret, Saša Despot
Z zmanjšanjem števila občin bi dosegli, da se bo denar v sistemu lokalne samouprave porabljal bistveno bolje in racionalneje. Notranji minister Gregor Virant na daljši rok napoveduje stomilijonske učinke.

Neposredni prihranki pri plačah občinskih funkcionarjev in v občinskih upravah ter pri sejninah svetnikov pa bi bili deset milijonov evrov, pravi.

Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, je cilj predvidene reorganizacije lokalne samouprave, po kateri bi imeli namesto današnjih 212 le še 120 občin, močnejša in učinkovitejša lokalna samouprava. Reforma je nujna, logična in racionalna, ocenjuje minister, ki je prepričan, da ima javno podporo.

Pogovoril se bo z vodji poslanskih skupin

Virant pojasnjuje, da je v sredo za projekt dobil zeleno luč predsednikov koalicijskih strank, a je to le prvi korak. Zdaj načrtuje pogovore z vodji poslanskih skupin, če bo treba, bo obiskal tudi posamezne poslanske skupine. Za izvedbo projekta bo namreč treba zagotoviti 46 poslanskih glasov, pri čemer je opozicija že jasno izrazila nasprotovanje.

Minister zagotovo računa na glasove sedmih poslancev DL. Zanesljiva je po njegovih besedah tudi podpora v PS, saj je za projekt odločena tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. Predvideva pa, da bo verjetno treba nekoliko več prepričevanja v Desusu in SD. Kot pravi, se lahko pri posameznih poslancih pokaže, da imajo lokalne interese.

Z močno politično podporo so po njegovem prepričanju projekt sposobni speljati do lokalnih volitev jeseni naslednje leto. Če bo odločitev v koaliciji, da potrebujejo več časa, pa se bo projekt raztegnil na nekoliko daljše obdobje, kar po njegovem mnenju ne bi bilo preveč pametno.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 07:24 06.september 2013.

    Ukiniti vse občine , ki ne zmorejo vzdrževati svoje infrastrukture . Samo ceste poglejte v kakšni občini , pa boste takoj ugotovili , a ima le ta pravico do obstoja. Potem se pa dogaja , da Šentjurška občina naredi cesto ...prikaži več do občinske meje, Medvoška jo pa neha 1km pred ob. mejo.

  • Žvižgač 23:28 05.september 2013.

    Če bi pravilno razumela ta njegov preval, je to njegova predvolilna rešilna bilka po kateri bi negiral vse dosedanje referendume in je vs do sedaj bilo brez veze, čeprav je sodeloval v teh kravjih kupčijah. V mandatu 204-2008 se je ...prikaži več zavzemal za regionalizacijo o kateri nihče več ne govori, kar bi enostavnejša rešitev s prenosom pristojnosti kot rušenje občin. Ampak prašič vedno tepta po istem dreku in čaka da drugače "zadiši".

  • suzana.kos 22:12 05.september 2013.

    Nimas prav, ce bi zmogli preseci parcialne interese lokalnih serifov in vecje obcine so bolj premozne...saj se vecina obcin zdaj sama sploh ne more financirati