Slovenija
23 ogledov

Denar imajo, plačati ne smejo

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Zaplet. 119 nekdanjih delavcev Merkurja in Mersteela je ostalo brez odpravnin. Kriv "načrt". Izplačilo sta prepovedala prisilna upravitelja, ne uprava.

Pri izplačilu oktobrskih plač, ki je bilo izvedeno 18. novembra, žal odpravnin in denarnih povračil nismo nakazali na transakcijske račune 45 nekdanjih zaposlenih Merkurja in 74 nekdanjih zaposlenih Mersteela.” Tako so v Merkurju potrdili naše informacije, da je okrog 120 nekdanjih delavcev Merkurja ostalo brez odpravnine. Po pojasnilih Merkurja gre za zneske od nekaj sto do nekaj tisoč evrov na delavca.

Nekdanji delavci brez vstopa

Zaprta vrata. Po neuradnih informacijah nekdanjih zaposlenih Mersteela ne spustijo v poslovno stavbo na obisk k nekdanjim sodelavcem. Naši viri trdijo, da se najbrž bojijo jeze zaradi neizplačanih odpravnin. “Ob prekinitvi delovnega razmerja mora nekdanji zaposleni vrniti službeno kartico, ki odpira vrata v poslovno stavbo in skladišča, in s tega vidika lahko potrdim, da nikomur od nekdanjih delavcev vstop v stavbo ni omogočen,” nam je pojasnil Rok Istenič, ki je v Merkurju odgovoren za odnose z javnostmi.

Prisilni upravitelj družbe Merkur Ladislav Hafner in prisilna upraviteljica Mersteela Katarina Benedik ob pripravi podatkov za plače nista pristala na izplačilo odpravnin in denarnega povračila namesto odpovednega roka za delavce, ki so bili opredeljeni kot presežni delavci, in za delavce, ki bi jim pripadala odpravnina ob upokojitvi. Prav tako ne dovolita izplačila odškodnine namesto neizkoriščenega dopusta,” so pojasnili in dodali, da so presenečeni.

Te obveznosti so bile jasno zapisane v načrtu finančnega prestrukturiranja in se ob njih nikoli nihče ni obregnil, načrt je javno objavljen, tudi sodišče ga je potrdilo,” so dodali.

Terjatev v prisilki
Po zakonu, ki ureja prisilno poravnavo, te odpravnine niso prednostna terjatev in so lahko izplačane le pod pogoji, ki veljajo v prisilni poravnavi. Odobriti moram vsako izplačilo in mimo zakona ne morem, zakon me zavezuje,” je pojasnil prisilni upravitelj, odvetnik Hafner.

To pa pomeni, da bi odpravnine postale terjatev v prisilni poravnavi. Odpuščeni ali upokojeni delavci bi imeli tako dve možnosti: ali svoje odpravnine zamenjajo za delnice Merkurja ali pa se odpovejo 40 odstotkom odpravnine, 60 odstotkov pa dobijo v petih letnih obrokih.

Mimo zakona ne morem, zakon me 
zavezuje.
Ladislav Hafner, prisilni upravilje Merkurja

 

Sredstva so rezervirana
Delamo vse, kar je v naši moči, da bi prek vseh možnih pravnih postopkov čim prej pridobili dovoljenje za poplačilo v prvotno dogovorjeni obliki in obsegu,” sta Blaž Pesjak, predsednik uprave Merkurja, in Darko Gregorič, direktor Mersteela, pisno zagotovila delavcem. Vodstvo podjetij se je povezalo s podjetniškim in regijskim sindikatom, revizorjem in odvetniško družbo. “Skupaj si bomo prizadevali izkoristiti vse pravne možnosti, da bi se nastale obveznosti, za katere imamo sredstva rezervirana, vseeno poplačale, in to čim prej. Naš namen torej ni izvesti poplačila z diskontom v obliki, kot jo ponuja prisilna poravnava, ampak zagotoviti plačilo v celotnem obsegu,” so zagotovili v Merkurju.

Podobno pri plačah
Kot smo pisali prejšnji teden, zaposleni pri oktobrski plači zaradi prisilne poravnave tudi niso bili upravičeni do nadomestila za malico in prevoz. Gre namreč za dolg, ki je nastal pred prisilno poravnavo, in pri tem so zaposleni izenačeni s preostalimi upniki. Vendar pa jim je vodstvo družbe po naših informacijah izplačalo akontacijo nadomestila za malico in potne stroške za naprej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.