Slovenija
2 ogledov

Denar Luke v nevarnih naložbah

Luka Koper. (Foto: Dare Čekeliš) Žurnal24 main
Luka Koper. Delnice v svoji lasti dala v aktivno upravljanje. Gre za okrog 30 milijonov.

Luka Koper je začela aktivno upravljati svoj portfelj. “Določene vrednostne papirje smo prenesli v upravljanje izbranim borznoposredniškim hišam, da bi si tako zagotovili višje donose,” so pojasnili.

Denar nujno na varno!
Od začetka do konca leta 2008 je vrednost delnic v lasti Luke Koper strmoglavila s 93 na 35 milijonov evrov. Koliko so bile vredne v začetku letošnjega leta, ni znano, saj letnega poročila še ni.

Razčiščevanje

Revizija. Vseslovensko združenje malih delničarjev pričakuje, da bodo na skupščini Luke Koper natančno razjasnili potek revizije in razloge za izpad štirih ključnih področij proučevanja. Pričakujejo tudi podporo države. Na ministrstvu za promet so pojasnili, da se bo do gradiva za skupščino Luke Koper vlada opredelila in imenovala svojega pooblaščenca, ki bo v njenem imenu glasoval na skupščini.

“Ni slabo, da so dali portfelj v upravljanje profesionalcem, ampak za kaj ga sploh imajo, to je denar delničarjev,” meni poznavalec, ki ni želel biti imenovan.

“Če nimajo razvojnih projektov, naj delničarjem izplačajo dividende.

Denar za morebitne razvojne projekte pa bi moral biti na varnem, ne pa v delnicah.

Dividende ali varne naložbe, to bi morala biti logika,”
dodaja naš vir.

Zbrali več ponudb
V Luki Koper, ki jo vodi Gregor Veselko, pojasnjujejo, da so zbrali več ponudb in se odločili za tiste, ki so jih prepričali s svojo strategijo in ceno, pri tem pa so upoštevali tudi svoje izkušnje z njimi.

Izbrali so več ponudnikov, po naših informacijah so izbrali tudi Potezo in Iliriko. Katere delnice so dali v upravljanje, niso pojasnili, saj pravijo, da je seznam finančnih naložb poslovna skrivnost.

LUKA KOPER: Glede izjave predsednika moramo pojasniti, da gre za napačno interpretacijo medijev. Predsednik vlade je resda poklical gospoda Veselka in ga vprašal, ali lahko pričakuje transparentno in nepristransko revizijsko poročilo, kar mu je gospod Veselko tudi zagotovil.

PAHOR: On me je pred časom poklical in vprašal, ali trdno stojim za svojo odločitvijo, da želim imeti revizijo, ki bo narejena nepristransko in bo transparentna. Jaz sem mu zatrdil, da pričakujem samo to … Na njegovo vprašanje, ali so z moje strani kakšni zadržki, da vse skupaj ne bi bilo transparentno, sem rekel: “Prosim vas lepo ...”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.