Slovenija
65820 ogledov

Denar za bone tudi v proračunu za prihodnje leto

Bled Profimedia
V predloga sprememb proračuna za leto 2022 je rezerviran denar za bone. Ali to pomeni, da jih bodo podaljšali?

V parlamentu obravnavajo predlog sprememb proračuna za prihodnje leto. V njem je 35 milijonov evrov pri finančni upravi namenjenih za "izplačila bonov z namenom odprave posledic za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma in z namenom odprave posledic epidemije v gostinstvu, športu in kulturi". Povedano drugače, za bone21, ki veljajo le do konca leta, je v prihodnjem letu namenjenih še 35 milijonov evrov. Ali to pomeni, da bo vlada njihovo veljavnost podaljšala?

Skladno z zakonom lahko vlada veljavnost bonov, ki je do konca leta, podaljša za pol leta. Naj jih podaljša vsaj do srede aprila in tako pomaga smučarskim središčem, ki so bila lani večji del sezone zaprta, naj bi vlado pozvala Turistično-gostinska zbornica Slovenije.

A na ministrstvu za finance pravijo, da podaljšanje bonov ni predvideno. "Podaljšanje bonov v proračunu za leto 2022 ni predvideno. Ker pa boni veljajo do 31. 12. 2021 in se nadomestila izvajalcem izplačujejo po unovčitvi bonov, bo del nadomestil za bone izplačan še v letu 2022," so nam pojasnili na ministrstvu za finance.

A država si je v proračunu za prihodnje leto za izplačila bonov, ki bodo izkoriščeni v zadnjih dneh decembra in izplačani v prihodnjem letu, pustila nekam veliko rezervo.

Doslej smo porabili za 82,7 milijona evrov bonov21, kar je 44 odstotkov celotnega zneska izdanih bonov, ki jih je mogoče unovčiti od 16. julija. Povprečno smo na dan unovčili približno za 740 tisoč evrov bonov, kar pomeni, da si je država pustila za mesec in pol rezerve. Ali povedano drugače, vlada je v proračunu za prihodnje leto pustila rezerve za skoraj pol toliko bonov, kot smo jih unovčili od začetka veljavnosti.

Ob tem velja izpostaviti, da boni ne bodo unovčeni v celoti. Pri turističnih bonih, ki veljajo že leto dlje, a je njihova uporaba bistveno bolj omejena na nočitev (z zajtrkom), je bilo unovčenih le 64 odstotkov vrednosti vseh izdanih bonov. Če bi v enakem deležu porabili vse izdane bone 21, bi to pomenilo še 37 milijonov evrov, kar pa je ravno rezerva, ki si jo je država pripravila v proračunu.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Monica_Coleman 14:59 09.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • eminenca 21:33 08.november 2021.

    tile boni so po svoje mana iz neba države, čeprav bomo vsli plačali, je pres, da nismo vsi enaki, mnogo nepokretnih invalidov, mnogo jih pozabi, mnogo sploh noče ... ta pri za 200€ je bil sploh čudej zdej za 100€ ...prikaži več greš lepo na malco vsak dan al kadar ti pačše, no je pa še boljše ... vem kaj bo ... tuhtajo , majo dnar, nimajo, miljinoe balinajo ... eh ... pustimo se presenetit

  • Avatar zoo
    zoo 14:25 08.november 2021.

    https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/6188d581ed0e3/jansa-ne-more-poravnati-covidnih-racunov-zato-ne-more-razglasiti-epidemije