Slovenija
15 ogledov

Denarja ne bo

Mariborska nadškofija s svojim premoženjem ni najbolje upravljala. (Foto: Medias Žurnal24 main
Vatikanska banka ne bo pomagala mariborski nadškofiji.

Z Vatikanovo izdatno finančno injekcijo mariborski nadškofiji ne bo nič. "S strani IOR ni bil mišljen in tudi ne bo odobren noben kredit Nadškofiji Maribor, prav tako ni bilo nobenega pisma svetega očeta IOR," je za Radio Vatikan dejal vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi.

Včeraj je italijanski časnik L'Espresso poročal, da bo Vatikan zadolženi mariborski nadškofiji do konca leta izplačal 40 milijonov brezobrestnega posojila, ki naj bi bilo namenjeno pokritju dela nastalega dolga. Za pomoč naj bi se osebno zavzel sam papež Frančišek, ki naj bi poslal pismo upravi vatikanske banke.

Lipovšek ne ve nič o tem

Celjski škof Stanislav Lipovšek, ki kot apostolski administrator začasno vodi mariborsko nadškofijo, je že včeraj dejal, da o vsem skupaj ne ve nič. "Meni nihče ni nič povedal. Hvala bogu, če bi to bilo res, a jaz ne vem nič, pa sem verjetno pristojen za te informacije," je dejal.

Slovenska škofovska konferenca pa je danes na svoji spletni strani zapisala, da so slovenski mediji v minulih dneh povzeli pisanje italijanskega novinarja Emiliana Fittipaldija v tedniku L'Espresso, ki se "sklicuje na neimenovani vir ter navaja napačen in zavajajoč podatek o višini dolga nadškofije".

SŠK: Zavajanje javnosti

Informacija o domnevnem posojilu je bila preverjena pri pristojni ustanovi Svetega sedeža, kjer so zadevo zanikali, so zapisali in dodali, da mariborska nadškofija s tovrstno namero ni bila nikoli seznanjena, "zato je širjenje nepreverjenih in netočnih govoric namenjeno le zavajanju javnosti in škodovanju ugleda nadškofije".

Slovenske medije ter dopisnike iz Rima še pozivajo, naj "posredujejo preverjene informacije".

Komentarjev 2
  • dragec 18:43 02.oktober 2013.

    V Vatikanu niso naivni, znajo dobro za lopovsko katoliško združbo v Sloveniji.

  • Lavdan 15:05 02.oktober 2013.

    Dokler bo zakon dovoljeval novinarjem, da se brez kazni lahko zlažejo, nas bodo pumpali z racami. Ko bi jih kaznovali za vsako laž z izgubo licence , bi imeli mi komaj kaj brati.