Slovenija
17 ogledov

Denarja ne bo dala država

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Nobene pravne podlage ni, da bi država Ljubljani dodelila 20 milijonov evrov za športni park Stožice, pravijo na ministrstvu za finance. To je predlagalo ministrstvo za šolstvo in šport.

Na ministrstvu za šolstvo in šport so potrdili poročanje današnjega Dnevnika, da so ministrstvu za finance poslali predlog, da se iz državne blagajne občini nameni 20 milijonov evrov iz proračunske rezerve.

Kot meni župan Zoran Janković, so na ministrstvu za šolstvo in šport ugotovili, da je Ljubljana v zadnjih 15 letih v primerjavi z drugimi občinami dobila najmanj denarja za šport.

V primerjavi z mestnimi občinami je po njegovih besedah to razmerje ena proti deset ali več v korist drugih občin, zato upa, da bo omenjena sredstva država res namenila občini.

Kot pravi Janković, je od države že v času prejšnje vlade pričakoval 40 milijonov evrov, ki predstavljajo polovico izhodiščne vrednosti izgradnje stadiona in dvorane.

Račun brez krčmarja
A z ministrstva za finance so popoldne sporočili, da za kaj takega ni pravne podlage. Denar iz proračunske rezerve je namenjen za nepredvidene izdatke. Na ministrstvu za finance zato ministrstvu za šolstvo in šport predlagajo, naj zagotovi denar iz svojega proračuna, če menijo, da so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih zahteva zakon o glavnem mestu.

Prepričan v pravočasno dokončanje
Janković je sicer danes znova ponovil, da je prepričan v pravočasno dokončanje stadiona, ker ima občina za kakovostno izgradnjo in pravočasno končanje projekta, ki ga gradi družba Grep, bančno garancijo v vrednosti 25 milijonov evrov.

"A do unovčenja garancije je še 35 dni," poudarja Janković. Kot danes poroča Dnevnik, naj bi bilo v Stožicah dela še vsaj za dva meseca, največje zamude pa so pri dokončanju strehe športne dvorane.

Župan obenem pojasnjuje, da se z Grepom pogovarjajo tudi o skupnem upravljanju kompleksa, razen stadiona in dvorane. Sredstva za ta namen lahko namesto drugega izvajalca dobi Grep, "gre za 1,8 milijona evrov, če bo to znesek, ki ga oni predstavijo", je dejal Janković. Kot je poudaril, bo z dvorano in stadionom upravljal Zavod Tivoli, ki se bo preimenoval v Zavod šport Ljubljana.

Grep bo tudi lastnik 2500 parkirnih mest, 1300 pa jih bo v lasti občine, ki tam načrtuje sistem P + R (parkiraj in se pelji). Prav tako pa po županovih besedah tam načrtujejo tudi novo linijo mestnega prometa. Glede tehničnega pregleda objekta je Janković dejal, da še ne ve, kdaj bo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.