Slovenija
18 ogledov

Denarja za podporo ni

Sončna elektrarna Iztok Golob
Obnovljivi viri. Državi je sredstev zmanjkalo, račun bo plačala energetika.

Družba Borzen, ki po pooblastilu države odkupuje električno energijo iz obnovljivih virov, je vlado obvestila, da nima dovolj sredstev, s katerimi bi lastnikom sončnih elektrarn in drugim proizvajalcem elektrike iz obnovljivih virov plačevala subvencije. Na Gregorčičevi zato predlagajo, da luknjo v proračunu za izplačilo podpor zakrpajo državne družbe iz energetskega sektorja.

Subvencije sicer plačujemo vsi odjemalci elektrike, zaračunavajo pa nam jo na položnici za elektriko kot del omrežnine.

Vse več je sončnih

Konec junija je država podporo za proizvodnjo elektrike plačevala lastnikom 1.790 elektrarn, samo v prvi polovici letošnjega leta je za subvencije zaprosilo 610 lastnikov novih sončnih elektrarn. Temu primerno se višajo tudi sredstva, do katerih so ti upravičeni. Lani jim je država plačala 69,5 milijona evrov, letos bodo dobili več kot sto milijonov. A že lani je moral Borzen več kot pet milijonov evrov poiskati v rezervah iz preteklih let. Letos tudi teh ne bo dovolj.

Energetika na nogah

Predstavniki energetskih družb so se na vladne načrte odzvali burno. “Nerazumljivo se nam zdi, da država ni predvidela omejitve elektrarn na obnovljive vire. Nastala situacija je po naši oceni katastrofalna. Za sanacijo stanja bi morali nameniti vsaj polovico dobička družb,” so kritični v Elektru Slovenija. “Številne evropske države subvencije že ukinjajo, saj takšna shema dolgoročno prinaša samo višjo ceno elektrike za končne uporabnike,” poudarja Martin Novšak iz Gen energije.

Kakšne rešitve načrtujejo na tem področju, smo vprašali tudi pristojno ministrstvo, a do zaključka redakcije odgovorov nismo prejeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.