Slovenija
113 ogledov

Depeša: Pazite, kam umeščate Slovenijo

Johnny Young US State Department
V objavljenih depešah Wikileaksa z ljubljanskega ameriškega veleposlaništva je ena še posebej kritična glede ameriškega nepoznavanja Slovenije. Druga depeša pa razkriva najvplivnejše ženske v Sloveniji. Med njimi Manica Janežič Ambrožič in Manca Košir.

V depeši iz leta 2004 takratni veleposlanik Johnny Young (2001-2004) ameriškemu State Departmentu poroča o nezadovoljstvu nad ameriškim medijskim metanjem Slovenije v isti koš z državami sovjetskega bloka. Ob sprejemu Slovenije v polnopravno članstvo Nata konec leta 2004 je namreč takratna ameriška dopisnica za Pop TV Nataša Briški v prispevku kritično ocenila to dejstvo, kot tudi nagovor takratnega ameriškega predsednika Georgea Busha, v katerem je bila Slovenija omenjena med tistimi državami, ki so bile v času hladne vojne "ujetnice imperija zla."

O tem govoru je poročal tudi "levo od sredine umeščeni" časnik Večer, dopisnik Dela Ervin Hladnik Milharčič pa je v sarkastičnem komentarju ugotovil, da je Bushu uspelo v nekaj besedah najti zgodovinski skupni imenovalec vseh novih članic Nata, piše v razkriti depeši.

Veleposlanik kritičen do nedoslednosti

Young nato v komentarju pravi, da slovenski mediji resda kritizirajo ameriško politiko, "kadar je le mogoče," vendar pa si "gotovo ne delamo uslug, če Slovenijo prikazujemo kot nekdanjo članico Sojvetskega bloka. Takšne zgodovinske nedoslednosti močno odmevajo v slovenskih ušesih in še poslabšujejo občutljjivost, ki izvira iz majhnosti države in relativne obrobnosti na svetovnem odru. Slovenci so ponosni na dejstvo, da Jugoslavija ni bila nikoli del Varšavskega pakta in da je ljubosumno varovala neodvisnost od Moskve. Zaradi zgodovinsko pogojenega strahu pred imperializmom je pomebno vedno upoštevati te posebnosti."

Takratni temnopolti veleposlanik v tekstu še opozarja, da morajo ustvarjalci politik v Washingtonu in v drugih prestolnicah poglavitnih članic Nata upoštevati različen pogled Slovencev do nekaterih vprašanj v primerjavi z drugimi novimi članicami, predvsem glede odnosa do Rusije.

Poleg tega je Young v razkriti depeši opozoril, da Slovenci ohranjajo instinkt nevtralnosti glede vojaških konfliktov ter zato marsikdaj enačijo organizaciji Nato in Varšavski pakt. "To pomeni da bodo Slovenci drugače odreagirali kot druge nove članice, bi pa lahko Slovenija Natu nudila koristne nasvete glede postopka širitve članstva na druge države nekdanje Jugoslavije," končuje Young.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.