Slovenija
2691 ogledov

Depeša slovenskega veleposlanika označena kot zelo neobičajna

Mladina
Slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj: Takšna razstava se ne spodobi.

Slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj je na ministrstvo za zunanje zadeve ter v kabinet predsednika vlade Janeza Janše posredoval depešo v kateri sporoča, da veleposlaništvo v Rimu ne ne bo sodelovalo pri promocije razstave, ki jo Moderna Galerija z Zdenko Badovinac pripravlja v uglednem rimskem muzeju MAXXI, razkriva Mladina. 

"Takoj razčistimo prioritete kulturne promocije v tujini"

Za Kunstlja sporna razstava "Bigger than Myself / Heroic voices from ex Yugoslavia" (Večje od mene, junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije), za katero meni, da v ničemer ni povezana s Slovenijo. 

"VRI ocenjuje, da je potrebno v izogib nejasnostim v celotni DKP mreži takoj na začetku leta okroglih obletnic in predsedovanja SEU razčistiti prioritete kulturne promocije v tujini in določiti smeri, v katere naj bi ta promocija šla, da se bomo namesto "ex-Jugoslavije" malo bolj posvetili Sloveniji," v depeši piše Kunstelj.

Posamezniki, ki zelo dobro poznajo način delovanja diplomatskih služb, so za Mladino zagotovili, da so takšne depeše resnično neobičajne in ne sodijo med dejavnosti veleposlanikov.

Razstava ne poveličuje Jugoslavije

Razstava sicer ni zasnovana tako, da bo poveličevala Jugoslavijo ali socializem, pač pa skozi oči umetnikov in skozi njihove zgodbe razmišlja o času, v katerem živimo, in morebiti tudi o drugačni družbi. 

Na logotipu razstave sta Boško Brkić in Admira Ismić, 24-letni Srb in 25-letna Bošnjakinja, ki ju je na sarajevskem mostu Vrbanja 19. maja 1993 ustrelil ostrostrelec. Boško naj bi bil umrl takoj, ranjena Admira pa se je po tleh priplazila do njega in v njegovem objemu umrla še sama. Ta logotip naj bi zaznamoval mejo med preteklostjo in sedanjostjo, med časom Socialistične federativne republike Jugoslavije, ko so ljudje verjeli v idejo, ki je večja od njih samih, in časom, ko je te prostore začela obvladovati neka druga sila, sila individualnosti in globalnega kapitalizma. 

Razstavi nasprotujeta tudi zunanje in kulturno ministrstvo

"Veleposlaništvo je bilo samo informirano, da se nekaj pripravlja, to pa je tudi vse," je v današnjem odzivu za Televizijo Slovenija dejal veleposlanik. Notranje komunikacije in depeš pa ni želel komentirati.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so za Mladino sporočili,  da se strinjajo z veleposlanikom in "da razstava ne more biti del kulturno-promocijskega programa obeleževanja okrogle obletnice državnosti ali programa slovenskega predsedovanja Svetu EU". Enako trdijo na ministrstvu za kulturo, razstava pač "ne zasleduje takih ciljev in vrednot mednarodne promocije slovenske kulture in umetnosti v svetu".

Slovita imena umetnikov, med njimi več kot deset Slovencev

Razstava naj bi bila postavljena že leta 2018, a se je zaradi organizacijskih težav, ki se jim je lani pridružila še epidemiološka kriza, odprtje večkrat prestavilo. Kot kaže danes, naj bi se razstava odprla konec marca. Na njej sodeluje več kot 50 umetnikov iz držav nekdanje Jugoslavije, med njimi več kot deset Slovencev. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.