Slovenija
42101 ogledov

Depozit: ena banka ponuja pet evrov, druga 1500 evrov obresti

Denar Profimedia
Primerjava obresti za enoletno vezavo 50 tisoč evrov: od pet pa do 1500 evrov obresti.

1. aprila se je zgodil pomemben premik, obrestne mere za depozite je dvignila naša največja banka NLB. Zdaj za 13-mesečno vezavo ponujajo 0,65-odstotne obresti, pred tem so 0,06-odstotne. Povedano bolj konkretno, pri vezavi 50 tisoč evrov za 13 mesecev to pomeni 352 evrov namesto dobrih 32 evrov obresti.

Seveda obresti NLB niso najvišje, največji igralec na trgu jih praviloma ne ponuja, je pa to pomemben signal za druge banke. S praktično nič obrestmi zdaj vztrajata le še NKBM in SKB banka, ki strankam za enoletno vezavo 50 tisoč evrov ponujata le pet evrov obresti.

Občutno je obresti dvignila tudi Gorenjska banka, ki od 1. aprila za vezavo nad 13 mesecev ponuja 1,45-odstotne obresti. Ob našem zadnjem pregledu je bila njihova obrestna mera za depozit 0,02-odstotna.

Največ tistim, ki zamenjajo banko

Največ lahko dobijo varčevalci, ki so pripravljeni zamenjati banko. Unicredit tako novim strankam, ki odprejo transakcijski račun z bančnim paketom Sproščeni, Aktivni ali Brezmejni (najcenejši stane 5,90 evra na mesec) ponuja triodstotno obrestno mero, kar je trenutno najvišja ponudba na trgu, svojim starim strankam pa odstotek. V primerjavi s to je zanimiva že obrestna mera za enomesečno vezavo, ki znaša 0,7 odstotka.

Prav tako Sparkasse strankam, ki odprejo račun in nanj prenesejo plačo, ponuja akcijski 2,5-odstotno obrestno mero, brez prenosa plača dva odstotka, starim strankam pa 1,5 odstotka. Akcija traja do konca meseca.

Kdor ne želi menjati banke, lahko pri Addiko banki dobi 2,05-odstotno obrestno mero (do enega leta je obrestna mera 1,65-odstotna), pri Hranilnici Vipava so nam za enoletno vezavo ponudili dva odstotka obresti. Med ugodnejšimi sta še Sparkasse (1,5 odstotka) in po novem tudi Gorenjska banka z 1,45-odstotnimi obrestmi.

Kogar zanima depozit pri kateri od teh bank oziroma pri hranilnici, naj preveri, ali so s sklenitvijo depozita povezani kakšni stroški (banka lahko na primer zahteva, da imaš pri njih odprt račun, na katerega se depozit sprosti), so pa ti morebitni stroški ob veliki razliki v obrestih zelo verjetno zanemarljivi. Že pri deset tisoč evrih depozita so na primer obresti pri Addiko banki 205 evrov, pri NKBM in SKB banki pa en evro. Prav tako velja preveriti obresti nad enim letom in ne za eno leto (razlika je lahko le en dan) in ali ponujajo višje obresti za 13-mesečno vezavo. 

To pravita najbolj škrti banki na trgu

"V SKB banki spremljamo razmere na trgu in uravnavamo obrestne mere depozitov, skladno z obrestno politiko banke," pravijo v SKB banki. Podobno tudi v NKBM: "V Novi KBM skrbno spremljamo gibanje obrestnih mer na finančnih trgih v Sloveniji in širše. Tudi v prihodnje bomo sledili zastavljenim poslovnim ciljem in strategiji ter temu ustrezno prilagajali obrestno politiko."

Mnoge banke ponujajo tudi višjo obrestno mero za depozit, če stranka hkrati izvede vplačilo v njihove vzajemne sklade, teh ponudb v članek nismo vključili. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 10
  • rd2dmk2 16:17 06.april 2023.

    no ja banke povišajo za en ( 1) proecent, naše vrle zavarovalnice pa za 30 procentov.. še enkrat, nehite lenuhi leni padat ne vse te bankirske finte. ja monete, pa spletna banka pa telfončki pa.. tist moment ko nakažejo plačo ...prikaži veččo ven pobrat pa doma imet, ko pa prideš do blagajne pa .. a je kaj popusta na gotovino. posebei ko vam kelner pozabi prinest račun za pir in kafe. mu date 22 posto napitnine.. jo kdo vam daje ?

  • Hasan 10:58 06.april 2023.

    Golob bo pokradel vse tako kot je na GENiju potem pa kao joka, da mu kradejo indititeto. Golob tebi je mesto na DOBu.

  • marialorca 09:29 06.april 2023.

    Kako lahko na katerikoli banki VEŽEM 50000€, ki jih nimam?