Slovenija
44 ogledov

Depresivni zaradi pomanjkanja testosterona

Moški z nižjo vsebnostjo testosterona so bolj na udaru depresije. Žurnal24 main
Znanstvena raziskava v Avstraliji je dokazala, da naj bi starejši moški z nižjo vsebnostjo moškega spolnega hormona testosterona v krvi pogosteje obolevali za depresijo.

Študija avstralske univerze Nottingham o povezavi med depresijo in testosteronom je zajela 3987 avstralskih moških, starih 70 let ali več, ki so jim postavili diagnozo psihičnega stanja in odvzeli vzorec krvi.

Testosteron proti depresivnosti
Pri 203 preiskovanih moških, ki so jim določili bolezen depresijo, so znanstveniki izmerili tudi podpovprečni nivo testosterona v krvi.  Znanstveniki sicer svarijo pred prenagljenimi zaključki, a vendarle se napoveduje možnost zdravljenja depresije s hormonsko oziroma testosteronsko terapijo.

Nekatere prejšnje raziskave, ki jih je izvedla prej omenjena univerza nakazujejo kar univerzalno povezavo med količino moškega spolnega hormona v krvi in splošnim psihofizičnim stanjem. Moški z manj testosterona v krvi naj bi bili recimo bolj izpostavljeni srčnim obolenjem in diabetesu. Spet druga raziskava je razkrila, da terapija s testosteronom pomaga pri zdravljenju Alzheimerjeve bolezni. Po drugi strani pa naj bi bil ta hormon v premosorazmerni povezavi z agresivnostjo.

Pred znanstveniki je vsekakor še veliko dela, če bodo želeli popolnoma doumeti vpliv testosterona na zdravje moških. Trenutno kaže, da ima na zdravje bolj ko ne ugoden vpliv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.