Slovenija
10 ogledov

Desus Janši omogočil vlado

sestanek DeSUS Boštjan Tacol
Padla zadnja ovira do Janševe koalicije. Izstopi iz Desusa že napovedani. Označenim glasovnicam se Desusovi poslanci upirajo, a se bodo podpisali pod kandidaturo Janše.

“Odločitev o vstopu v koalicijo bo povzročila nekaj turbulenc, nekaj odstopov bo. A bili smo v položaju, ko nismo imeli druge možnosti, kot da gremo v koalicijo,” je formalno odločitev o vstopu Demokratske stranke upokojencev Slovenije (Desus) v desnosredinsko koalicijo komentiral njen predsednik Karl Erjavec. Danes bo pet strank tako podpisalo koalicijsko pogodbo in za mandatarja predlagalo prvaka Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janšo.

Za njimi so vstopu v koalicijo soglasno pritrdili tudi na svetu Državljanske liste Gregorja Viranta (DLGV). “Tako smo se odločili, ker se strinjamo, da bomo v okviru te koalicije lahko izpolnjevali svoje programske usmeritve,” je dejal Virant. Danes naj bi sicer podpisali le vsebinski del koalicijske pogodbe, o kadrovskem pa naj bi še potekala “intenzivna debata”. Virant je potrdil, da še vedno vztrajajo pri dveh resorjih in predsedniku državnega zbora (več o kadrovskih rešitvah v spodnjem članku). Jani Soršak (DLGV) je k temu dodal, da “razrez ministrstev ni tako trden, kot se zdi”.

S koalicijsko pogodbo naj bi podpisali tudi več protokolov, med njimi finančnega, ki predvideva zavezo k varčevanju s konkretnimi finančnimi postavkami. Janša je tako dejal, da bo treba letošnji proračun zmanjšati na razumno mero, vendar zato ne bo nič propadlo.

V Desusu burno in napeto

V Desusu podpora ni bila soglasna. Najprej je šlo na tesno na izvršnem odboru, kjer je za Janševo koalicijo glasovalo sedem članov, proti pa štirje, pri čemer sta se dva vzdržala. Častni član Desusa Stane Brglez je takoj napovedal: “Glasoval bom proti desni koaliciji in ne bom edini.” Pokrajinski odbori so bili razdeljeni, številni člani sveta stranke pa so si želeli tajnega glasovanja, na katerem naj bi bile “vse možnosti odprte”. Po večurni burni razpravi je za koalicijo na koncu glasovalo 37 od 48 navzočih desusovcev.

Izstop iz koalicije mogoč

Erjavec je poudaril, da so v koalicijski pogodbi dosegli nekaj ključnih zahtev, med drugim to, da pokojnine ne bodo padle pod 60 odstotkov povprečne plače. Peter Habjan iz Desusa je dodal, da bodo zdaj “spremljali izvajanje koalicijske pogodbe, in če se določila in vsebina ne bodo izvajali, bomo odločali o izstopu iz koalicije”.

Po Erjavčevih zagotovilih naj bi pod Janševo kandidaturo podpise prispevalo vseh šest poslancev Desusa. A je njihov poslanec Franc Jurša dejal, da nikakor ne pristajajo na to, da bi jim pri sobotnem glasovanju označevali glasovnice, s čimer bi se prepričali, da so tudi dejansko podprli Janšo.

Janša ne pričakuje preveč

Vstop v desnosredinsko koalicijo sta sicer soglasno potrdili tudi Slovenska ljudska stranka (SLS) in Nova Slovenija (NSi). Zadnji so včeraj pozno zvečer koalicijsko pogodbo potrdili tudi v stranki SDS.

Janša je po seji izrazil prepričanje, da na sobotnem glasovanju v državnem zboru presenečenj pri njegovi podpori ne bo in da se bodo vse štiri partnerice države predvidoma danes podpisale pod pogodbe.

Komentarjev 2
  • tralala 20:13 23.februar 2012.

    Temu se reče 'škisrunda' za desus. Zadnji krog v parlamentu.

  • privat 14:04 25.januar 2012.

    kako je ko prodaš svojo rit?? dezus..