Slovenija
3368 ogledov

"DeSUS je zopet enotna" - na seji pa le dva poslanca

Karl Erjavec Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke DeSus Karla Erjavca.
Seja izvršnega odbora stranke DeSUS. Od članov pričakujejo podporo.

Izvršni odbor DeSUS od strankinih poslancev pričakuje, da bodo spoštovali sklepe organov stranke, torej tudi podprli konstruktivno nezaupnico in kandidaturo svojega predsednika Karla Erjavca za predsednika vlade, sta po seji povedala Erjavec in predsednik sveta DeSUS Anton Urh. Na seji so sodelovali tudi predsedniki pokrajinskih organizacij DeSUS.

"Dogovorili smo se, da je DeSUS zopet enotna, kot smo tudi pričakovali, in da bomo vsi spoštovali sklepe tako izvršnega odbora kot sveta stranke," je v izjavi novinarjem po seji izvršnega odbora povedal Urh. To je po njegovih besedah sporočilo vsem članom DeSUS.

Na seji sta bila od poslancev DeSUS prisotna vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki pa izjave ni dal, ter Jurij Lep. Ivan Hršak in Branko Simonovič sta se po navedbah Erjavca zaradi slabega počutja opravičila.

Erjavec pričakuje podporo

Erjavec je po seji odbora ugotavljal, da enotno stojijo za sklepi organov stranke glede tega, da so v opoziciji in da podpirajo njegovo kandidaturo za predsednika vlade. Tako Erjavec pričakuje, da bodo poslanci DeSUS v ponedeljek, ko bo DZ predvidoma razpravljal o konstruktivni nezaupnici, podprli njegovo kandidaturo. Spomnil je, da so najmanj trije to že izkazali s tem, ko so se januarja podpisali pod prvi predlog konstruktivne nezaupnice.

Tedaj se je pod predlog podpisalo skupno 42 poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS. Poslanec DeSUS Branko Simonovič podpisa ni dal. "On je povedal, da bo glasoval tajno, da ne bo povedal vnaprej, kako, in da ne bo ničesar podpisal. Vendar je nekako razumeti, da bo podprl tisto, kar je v korist stranke, in sicer, da bo spoštoval sklepe sveta stranke," je danes dejal Erjavec.

Kaj pa v primeru neuspeha nezaupnice?

Na vprašanje, ali so se danes pogovarjali tudi o nadaljnjem delu DeSUS v primeru neuspeha nezaupnice vladi Janeza Janše, je Erjavec med drugim odgovoril, da je konstruktivna nezaupnica le eden od političnih aktov. Dodal je, da je njegov glavni cilj konsolidacija in poenotenje stranke. Njena velika enotnost se po njegovih ocenah izkazuje na sejah organov DeSUS. Spomnil je še na svojo nalogo, da DeSUS tudi na prihodnjih parlamentarnih volitvah pripelje v DZ.

Odločitev za njegovo kandidaturo za predsednika vlade pa so sprejeli v okviru Koalicije ustavnega loka (KUL), kjer so ocenili, da je za to glede na njegovo politično kilometrino v tem "ključnem trenutku za prihodnost Slovenije najprimernejša oseba", je danes ponovil Erjavec.

Sejo o konstruktivni nezaupnici pričakuje optimistično in ocenjuje, da se poslanci zavedajo, da ne bodo odločali le o njemu kot mandatarju, saj da to ni bistveno. Kot je zatrdil, v kandidaturo ni šel zaradi političnih ambicij, ampak predvsem zato, ker da vidi, da je vse narobe. Po njegovem prepričanju državljani aktualne vlade ne želijo več, poslanci pa bodo imeli priložnost, da tej želji zadostijo.

Karel Erjavec Slovenija "Ne gre za to, ali bo Karl Erjavec mandatar ali ne"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • fonzi 11:52 12.februar 2021.

    Tale Erjavec je velik blefer, podpirajo ga le člani kluba SKP , stranka v taki obliki pa je mrtva.

  • Naklonsky 08:25 12.februar 2021.

    KUL je šel z Erjavcem v kulac ... stari senilneži tega še zdaj tega niso dojeli.

  • 55ca0cb418fe7f4267c1a6219d4af4d298d4ce60 20:50 11.februar 2021.

    Še svojih polancev ne more prepričat, kaj šele ostale.....