Slovenija
3277 ogledov

"Ne gre za to, ali bo Karl Erjavec mandatar ali ne"

Karel Erjavec Saša Despot
LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS vnovič vložile konstruktivno nezaupnico s kandidatom za predsednika vlade Erjavcem

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS so danes v parlamentarni postopek ponovno vložile konstruktivno nezaupnico s kandidatom za predsednika vlade Karlom Erjavcem. Predlog so podprle z 10 poslanskimi podpisi, vsaka od strank predlagateljic je prispevala dva, so potrdili v DeSUS.

Karl Erjavec je ob tem dejal, da predvideva, da bo do seje državnega zbora prišlo čim prej. Prvič je soglasje h konstruktivni nezaupnici umaknil, a zagotavlja, da se to ne bo ponovilo. "Zdi se mi nujno, da na seji opravimo razpravo, v katero smer nas pelje trenutna vlada," je dejal Erjavec. Prepričan je, da ne gre za smer, ki bi šla po poti temeljnih ustavnih načel, spoštovanja o delitvi treh vej oblasti, spoštovanja človekovih pravic in vladavine prava. 

"Bojim se, da aktualna vlada velike napore vlaga v rahljanje temeljnih ustavnih načel, za vzpostavitev druge republike, kar je glavni cilj programa SDS. Da bi šli po poti avtoritarne demokracije, kjer ima glavno vlogo veliki vodja s pomočjo stranke, ki mu brezkompromisno sledi," je še dodal Erjavec.

"Ne gre za to, ali bo Karl Erjavec mandatar ali ne. Gre za to, kakšno državo želimo. Poslanci morajo povedati, ali gre Slovenija po poti, ki jo je začrtal predsednik vlade, ali vidijo, da je marsikaj narobe in da je to treba spremeniti. Spremeni se lahko le tako, da se podeli mandatarstvo in oblikuje nova vlada."

Erjavec je dejal, da vlada pri glavnem izzivu – spopadu s pandemijo – vlada nima učinkovitih rešitev in da gredo ukrepi predvsem v smeri omejevanja svoboščin in človekovih pravic. »Nastopil je čas, da se poslanke in poslanci odločijo, ali podpirajo politiko, ki jo vodi predsednik vlade, v smeri avtoritarne demokracije, ali podpirajo novo odprto politiko, ki je demokratična, upošteva stroko in ki ne raznaša strahu in negotovosti,« je povedal. 

Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je dejal, da s konstruktivno nezaupnico dajejo možnost tistim poslancem, ki se bojijo izraziti svoje stališče, pa bi tajno raje podprli KUL kot aktualno vlado. Zatrdil je, da za opozicijo morebitno neizglasovanje nezaupnice ne bo poraz, saj je opozicija dolžna narediti vse, da se stanje izboljša. Upa pa, da bo "vsak premogel dovolj modrosti, da bo ugotovil, da je treba drastično zamenjati smer, v katero pluje naša država".

Da je odgovornost zdaj v rokah poslancev, je poudarila tudi predsednica SD Tanja Fajon. Dejala je, da z vlaganjem konstruktivne nezaupnice skušajo okrepiti zaupanje v boljšo politiko, saj je v družbi prisotno veliko nezaupanje in prepričanje, da politika ne deluje za ljudi.

Koordinator stranke Levice Luka Mesec pa je poudaril, da stanje v Sloveniji še nikoli ni bilo slabše, kot je zdaj - "ne zaradi epidemije, temveč zaradi načina, kako se to izkorišča v strankarske namene". Glasovanje bo po njegovem mnenju tesno, za nekatere pa napeto tudi v osebnem smislu.

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek je poslancem na srce položila še, da so v službi ljudi, ki so jih na to mesto postavili na podlagi programa in tega, kar so ljudem obljubili.

To je sicer drugi poskus opozicije, združene v KUL. Prvi poskus je klavrno propadel po tem, ko v državnem zboru niso dosegli konsezna glede glasovanja tistih poslancev, ki se seje ne bi mogli udeležiti osebno. 

Erjavec je že prejšnji teden napovedal, da bodo vložili nezaupnico le z desetimi podpisi.

Komentarjev 19
  • bogdan76 06:01 11.februar 2021.

    GRE ZATO DA RDEČI PRIDEJO PONOVNO DO KORITA BASTA.

  • Vrtnica 21:21 10.februar 2021.

    Karel Janši ne pride do kolen, ne z glavo ne politično.

  • mirror 16:36 10.februar 2021.

    Kakšen program pa imaš ga. absolutna? "Samo da ni Janša". Pa srčna želja po podpisovanju aneksov k pogodbam in zapravljanju sredstev iz korita.