Slovenija
75 ogledov

Devet let in pol čakanja na ortodonta

bolnišnica zdravstveni dom Shutterstock
Pritožbe pacientov. Predolge in nepravilno vodene čakalne dobe, doplačila in neprijaznost. Neverjetno. V Pomurju je čakalna doba za ortodonta devet let in pol.

"V Pomurju so pogoste nerazumno dolge čakalne dobe. Kar devet let in pol let je treba čakati na pregled pri ortodontu," razlaga zastopnik pacientovih pravic Martin Raj iz Murske Sobote. "Pacientom svetujem pregled pri drugem ortodontu, vendar pa so tudi drugje čakalne dobe razmeroma dolge, poleg tega pa predstavlja pregled v drugem kraju dodatne stroške," pojasnjuje.

Vzporedna čakalna lista

Zastopniki pacientovih pravic bodo jutri ministrstvu za zdravje oddali poročila o delovanju v minulem letu. O pritožbah glede dolgih in nepravilno vodenih čakalnih seznamov bodo poročali vsi brez izjeme. "Številni ortodonti poleg redne čakalne liste vodijo tako imenovano opazovalno čakalno listo in nato sami odločajo, kdaj bodo pacienta umestili na redno čakalno listo. Pacienti so lahko na opazovalni listi "odloženi" tudi več let. Nekateri otroci med čakanjem presežejo starost 16 let, do katere so ortodonstke storitve brezplačne. Vsekakor gre za neenakopravno obravnavo pacientov," razlaga zastopnik pacientovih pravic iz Novega mesta Robert Sotler.

"Ukvarjali smo se s primerom ženske, ki ji bolnišnica ni določila datuma za operacijo, povedali so ji le, da bo na vrsto prišla leta 2019 ali 2020, torej čez šest let," pravi zastopnica pacientovih pravic iz Celja Olga Petrak. Nad tem, da ob oddaji napotnice ne prejmejo predvidenega datuma zdravstvene oskrbe, se po besedah zastopnice Jožice Trošt Krušec pogosto pritožujejo tudi pacienti iz Obalno-kraške regije.

Neupravičena doplačila

S področja zobozdravstva zastopniki izpostavljajo še problem doplačevanja storitev. "Vedno, ko je storitev delno ali v celoti plačljiva, je treba o tem pacienta obvestiti vnaprej. Zdravstveni delavci tega velikokrat ne upoštevajo in posebej za socialno ogrožene je doplačilo velika težava," pravi Raj. "V primerjavi s predlanskim letom je zaznati povečanje števila pritožb na ortodontska zdravljenja. Pacienti opozarjajo, da nekateri zobozdravniki ne izdajajo računov za opravljeno storitev, ki jo morajo uporabniki zdravstvenih storitev plačati, in da se dogaja, da pred plačljivo ali delno plačljivo storitvijo niso obveščeni, o plačilu in o tem, zakaj je to potrebno, niso obveščeni," pravi tudi obalno-kraška zastopnica Trošt Kruščeva, ki dodaja, da se bolniki, ki se zanimajo za zdravljenje v tujini, zanimajo predvsem za zobozdravstvene storitve, ki pa jih na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja tam ni mogoče uveljavljati.

"Doplačila niso težava le pri zobozdravnikih, neupravičeno je treba plačevati laboratorijske storitve, obiske v dežurnih ambulantah in podobno," pa dodaja zastopnica iz Celja Biserka Inkret.

Komentarjev 5
  • s.i.k. 11:49 14.marec 2014.

    . no sj klele bliz centra"" je pa 4 leta pa pol. to je enostavno nesmisel, ki ga ne razumem glih. ker če npr pogledam v neke določene čakalnice- so te stalno Prazne , na vrsto moraš počakat pa celo leto in pol

  • 4krogci 08:23 14.marec 2014.

    9 let pa pol??? Pa a se norca delajo?? Sepravi okoli 10 leta ti ugotovijo da zobje nislo lih postavljeni kot morajo biti in pol ti jih začnejo pregledvat šele pri 20 letih ko je že vse prepozno???To zobozdravstvo ...prikaži več je en tak parazit da nemore bit večjega! Plačujemo obvezno zdravstveno zavarovanje pa nam ne krije niti slikanja ali pa ene normalne plombe več!!

  • rompi 07:44 14.marec 2014.

    nujno bi bilo treba RAZMEJITI zasebno in javno zdravstvo, ukiniti koncesije in denar, ki je za koncesionarje nameniti mladim zdravnikom, ki so brezposelni... zasebnik naj dela samo na trgu in samo za samoplačnike. pa se bo potem videlo ali je ...prikaži več javnega denarja za zdravstvo dovolj. in še - tudi zdravstveni sistem, kot šolstvo, še ni prestopil z organizacijo dela iz socializma...ko se bo zracionaliziral kot zasebni sektor, bodo težave rešene. pa nadzor nad javnimi naročili itd - korupcijo opdraviti in bo.