Slovenija
27 ogledov

Dež, dež, dež. Čakajo nas poplave!

poplave Saša Despot
Posamezne reke, zlasti na jugu Slovenije lahko v četrtek in petek poplavijo tudi v širšem obsegu.

Agencija RS za okolje je zaradi predvidenega obilnega deževja izdala opozorilo. "Od danes do petka pričakujemo v večjem delu države daljše deževno obdobje in močnejše naraščanje rek. Manjši vodotoki in hudourniki lahko v tem obdobju večkrat hitreje narastejo," je zapisano na spletni strani Arso. 

Hidrološko opozorilo | Avtor: Arso Arso
V sredo lahko po napovedih pričakujemo močnejše naraščanje rek in manjših vodotokov v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. "Na teh območjih lahko pride do razlivanj na območjih pogostih poplav," so zapisali na Arsu.

V četrtek in petek se bo naraščanje rek v večjem delu države nadaljevalo. "Posamezne reke, zlasti v južni polovici države, lahko poplavijo tudi v širšem obsegu," poudarjajo. 

Hidrološko opozorilo | Avtor: Arso Arso
Zaradi visokega plimovanja in južnega vetra bo danes zvečer in v sredo dopoldan povišana tudi gladina morja ob slovenski obali, zaradi česar morje lahko poplavi nižje ležeče predele. 

Opozorila tudi na Hrvaškem

Pred poplavami opozarjajo tudi v sosednji Hrvaški. "Po obilnem deževju v Karlovcu grozi izlivanje rek in rekordne poplave," pišejo hrvaški mediji. Nekatere ceste so že zaprte, oblasti pa opozarjajo državljane na ogroženih območjih, naj umaknejo stvari iz svojih hiš in dvorišč.

Bojijo se, da bi se na območju Karlovca ponovile poplave iz septembra lani, ki so povzročile veliko materialno škodo na komunalni infrastrukturi in premoženju več sto ljudi. 

Komentarjev 1
  • TOLAR 11:01 13.oktober 2015.

    Pred 25 leti so lahko kmetje in gradbeniki vn vozili material danes je to PREPOVEDANO in smo tam kjer smo SRAMOTA! danes pa država nima denarja za čiščenje rek