Slovenija
2258 ogledov

Le še do srede lahko izkoristite to darilo države

digitalni boni Anže Petkovšek Unovčevanje digitalnih bonov v trgovini Big Bang BTC.
Zadnji dan novembra se izteče rok, do katerega lahko upravičenci unovčijo digitalni bon v višini 150 evrov.

Do digitalnega bona so upravičeni šoloobvezni otroci, ki obiskujejo zadnjo triado (7., 8. ali 9. razred), dijaki, študenti in starejši od 55 let, ki so se udeležili izobraževanja na področju digitalne pismenosti. Pri slednjih se je sicer zapletalo. 

Podatki Službe vlade RS za digitalno preobrazbo (SDP) kažejo, da je bilo do 25. novembra 2022 opravljenih 178.668 unovičtev s strani posameznikov. V tednu od 18. novembra pa do 25. novembra so bili digitalni boni unovčeni 9.015-krat, saj je bilo po podatkih SDP do 18. novembra opravljenih 169.653 unovčitev. 

Za namen digitalnih bonov je bilo dodeljenih 28.810.000 milijonov evrov, skupaj pa je bilo do 25. novembra unovčenih 25.870.726,01 evra. Na voljo je tako še slabe tri milijone evrov. Upravičenci pa imajo čas le še do 30. novembra. 

Digitalni bon je mogoče izkoristiti za novo, obnovljeno ali rabljeno računalniško opremo pri trgovcih z napravami za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo in v specializiranih prodajalnah z računalniškimi, komunikacijskimi, avdio in video napravami. 

Medtem ko z digitalnimi boni za šolarje, dijake in študente ni bilo težav, pa se je vse skupaj bolj zapletalo pri starejših od 55 let. Ti bi se namreč morali udeležiti izobraževanja na področju digitalne pismenosti, da bi lahko bili upravičeni do digitalnega bona. Izvajalci izobraževanj so bili izbrani in objavljeni avgusta, na voljo pa je bilo le 5.000 prostih mest, upravičencev, ki so izpolnjevali pogoje pa skoraj 740.000. Skladno z razpisom bi se morala vsa izobraževanja zaključiti do 30. oktobra.

Zaradi ogromnega zanimanja je po objavi prostih mest za izobraževanje nastal kaos. Na prijavni točki v ljubljanskem BTC-ju je vladal pravi kaos, na kraj so klicali tudi policijo. 

Izobraževanja so nato 25. avgusta ustavili, po pritisku javnosti pa sredi septembra razpis za izvajanje izobraževanj razveljavili. Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je povedala, da so se za razveljavitev odločili, ker so ugotovili, da je v neskladju z zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti. Neustrezno so bile opredeljene ciljne skupine, saj razpis ni ločil med tem, kakšne kompetence imajo upravičenci. 

Očitki javnosti so leteli na majhno število razpisanih mest na tečajih in na diskriminacijo starejših pri razpisu. 

Vladna služba za digitalno preobrazbo je v medresorsko usklajevanje in javno obravnavo poslala predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Ena novosti, ki jih predvideva omenjena novela, je poseben računalniški sklad, ki bo omogočal izposojo računalniške opreme določenim ciljnim skupinam prebivalstva.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.