Slovenija
4452 ogledov

Končno znano, kaj bo nasledilo propadle digitalne bone

digitalni bon za izobraževanje Saša Despot
Vlada med drugim ustanavlja računalniški sklad.

Vladna služba za digitalno preobrazbo je v medresorsko usklajevanje in javno obravnavo poslala predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Zakonski predlog je ob pomislekih in kritikah glede izvajanja sedanjega zakona večkrat napovedala ministrica Emilija Stojmenova Duh, med osrednjimi novostmi pa je poseben računalniški sklad.

Na vladni službi so tako kot poglavitno novost, ki jo prinaša predlog zakonske novele, v sporočilu za javnost navedli ustanovitev računalniškega sklada, ki bo omogočal izposojo računalniške opreme posameznim ciljnim skupinam prebivalstva. Predlagani upravičenci so socialno šibkejši, otroci s posebnimi potrebami, invalidi in upokojenci.

Medresorsko usklajevanje in javna obravnava se bosta zaključila 21. novembra, novela zakona pa naj bi bila sprejeta še letos.

Težave s prejšnjim zakonom

Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti je bil sprejet marca letos, torej še v času prejšnje vlade in parlamentarne večine. Med drugim je prinesel digitalne bone v vrednosti 150 evrov. Najprej so jih za nakup računalniške opreme lahko koristili osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje. Jeseni se jim je pridružilo še 67 oseb v starosti 55 let ali več, ki so opravile zadostno število ur usposabljanj s področja digitalnih kompetenc.

A ravno pri slednjih je prišlo do resnih težav z izvedbo izobraževanj. Razpis za tečaje na področju digitalnih kompetenc je bil po številnih zapletih septembra letos uradno razveljavljen.

Del javnosti je opozarjal na diskriminacijo starejših pri razpisu za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle, prav tako so očitki leteli na majhno število razpisanih izobraževalnih mest.

Do digitalnih bonov je bila med drugim kritična tudi ministrica za digitalno preobrazbo Stojmenova Duh. Kot je dejala, digitalni bon ne bo prispeval k dvigu digitalne pismenosti in vključenosti, temveč bodo ti povečali digitalni in socialni razkorak. Zato je večkrat napovedala zakonske spremembe.

Zagovornik načela enakosti je vladi priporočil, naj pri spremembi zakona o spodbujanju digitalne vključenosti upošteva načelo enakosti. Pri določanju kategorij upravičencev naj upošteva njihovo premoženjsko stanje in dejanske digitalne kompetence, pri izvedbi zakona pa zagotovi regijsko enakomerno dostopnost do usposabljanj.

Emilija Stojmenova Duh | Avtor: Anže Petkovšek Ministrica brez resorja, pristojna za digitalno preobrazbo, Emilija Stojmenova Duh. Anže Petkovšek
Digitalna vključenost

S predlagano novelo zakona želijo v vladni službi za digitalno preobrazbo "nasloviti številne pomisleke tako državnih inštitucij kot zainteresirane javnosti, predvsem z namenom zagotovitve varstva temeljnih ustavno varovanih pravic in s tem povezano odpravo diskriminatornosti, na katero sta predhodno opozorila varuh človekovih pravic in zagovornik načela enakosti ter Zveza društev upokojencev Slovenije".

Kot pravijo na službi, želijo vzpodbuditi digitalno vključenost na celovit način z razširitvijo možnosti in pristopov ter skupaj s civilno družbo.

Stojmenova Duh je pojasnila, da zaradi racionalne porabe javnih sredstev ter učinkovitega in hkrati čimprejšnjega začetka izvajanja noveliranega zakona za izvajanje računalniškega sklada ne predlagajo ustanovitve nove institucionalne oblike, temveč poveritev nalog obstoječemu Javnemu štipendijskemu, razvojnemu, invalidskemu in preživninskemu skladu RS. Natančnejša pravila o izposoji, količini in vrsti računalniške opreme bodo določena z vladno uredbo.

"S predlagano novelo zakona bodo ukrepi bolj ciljno usmerjeni, ažurni in bodo tako tudi bolj učinkoviti. Za doseganje cilja čim širšega digitalnega opismenjevanja predlog novele zakona predvideva tudi razširitev subvencij tudi za širše področje vsebin (npr. tudi izvedbo neobveznih izbirnih vsebin, tehniških dni, digitalnih počitniških tednov), kar pomeni, da bi bili lahko upravičenci tudi lokalne skupnosti ter nevladne organizacije s področja vključujoče informacijske družbe," je še strnila ministrica.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • rd2dmk2 08:46 15.november 2022.

    torej dobili smo novo osebno iskaznico, katero lahko uporabljamo le ob določeni aktivaciji čipov, le te pa lahko aktiviramo z določeno posebno opremo. katero pa praktično nima nihče. a ne bi za začetek razmislili kako vsaj tele osebne izkaznice "uredit" ...prikaži več zastonj. drugič vse gre na mobilce. pametne telefone. pa naj vsak državljan (ali pa vsaj upokojenec z slabo penzijo pod 1k€) dobi tak telefon in 14 urni tečaj, da bo lahko preživel, tako da bo lahko šel v banko, na pošto, in v Lidl.

  • lojs 08:38 15.november 2022.

    toliko teksta, pa nič povedanega ... edino kar sem razumel je, da naj bi ta sklad oz. država, posojala računalniško opremo ... ne vem, a sem prav razumel, "posojali"?... kaj ko bi jo kar podarili, ampak komu? ... vsaka nova ...prikaži več ideja še slabša od prejšnje , še eno ministrstvo za mešanje megle

  • kapljač 07:21 15.november 2022.

    Ustali so motko! Najmanj ministra mora odstopit! Odzvala se je arogantno in nesposobno!