Slovenija
13767 ogledov

Digitalni boni: SMS zaradi katerega se upokojenka že drugič počuti izigrano

digitalni bon za izobraževanje Saša Despot
Upokojenka, ki se je 18. avgusta pripeljala v BTC in na 30 stopinjah več ur potrpežljivo čakala, da se je lahko prijavila na tečaj računalništva in s tem pridobila pravico do 150 evrov v obliki digitalnih bonov, je bila šokirana nad SMS sporočilom, ki ga je dobila s strani ekipe Smart Naris.

Polomija z digitalnimi boni se nadaljuje. Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je po pritiskih upokojencev, ki niso imeli možnosti prijave na računalniško izobraževanje in potegovanje za digitalne bone v višini 150 evrov, ukazala ustavitev vseh aktivnosti. Na skladu za regionalni razvoj in razvoj podeželja so ji odgovorili, da nepravilnosti niso našli, a je nato 25. avgusta kljub temu prišel ukaz, da se vse aktivnosti ustavijo.

digitalni bon za izobraževanje Pojasnilo Slovenija Kaos v BTC-ju: Asistentke zaradi prerivanja pobegnile, posredovala je policija

Želela je uporabljati družabna omrežja

Med upokojenci, ki so potegnili kratko, je tudi bralka, ki se je sredi avgusta znašla v nepopisni gneči pred BTC v Ljubljani, kjer je podjetje Smart Naris omogočalo vpis v različne programe računalniškega izobraževanja. Po več urah zmede in čakanja v vrsti pri 30 stopinjah Celzija, je le prišla do podpisa dokumenta, ki ji je prinesel računalniško izobraževanje, v katerem bi se izobrazila za upravljanje z družabnimi omrežji in digitalno fotografijo.

Pravi, da se je že pred mesecem dni počutila ponižano in izigrano, ko se je morala v nedostojnih razmerah boriti, da bi prišla do podpisa za tečaj, s katerim bi prišla do izobraževanja in morebitne računalniške tablice, ki so jo z majhno pokojnino ne more privoščiti. Zdaj se po SMS sporočilu s strani podjetja Smart Naris počuti izigrano še drugič.

Slovenija Oster odziv: Takšno diskriminacijo je treba ustaviti

"Spet se delajo norca iz nas"

"Dobesedno se delajo norca iz nas upokojencev," je zapisala. Ekipa Smart Naris ji je poslala SMS sporočilo, v katerem je pisalo: »Pozdravljeni, na žalost vas moramo obvestiti, da s ponedeljkom 19.9.2022 prekinjamo z izvedbo vseh izobraževanj za dvig digitalnih kompetenc v okviru projekta Digitalni Bon 22 (Digit 55+). Razpis je z dnem 16.9.2022 razveljavil Slovenski regionalno razvojni sklad na osnovi poziva Službe vlade RS za digitalno preobrazbo. O morebitnih novih informacijah vas bomo obvestili, glede koriščenja digitalnega bona za udeležence, ki so že opravili 9 ali več ur izobraževanj, pa vas prosimo, da kontaktirate Službo vlade RS za digitalno preobrazbo.«

digitalni boni | Avtor: Anže Petkovšek Unovčevanje digitalnih bonov v trgovini Big Bang BTC. Anže Petkovšek

Novice: Ministrica: Digitalni boni so neumnost - Emilija Stojmenova Slovenija Kakšen fiasko z digitalnimi boni!

Zaradi dolgih vrst za prijavo na izobraževanje, ki bi morale biti pričakovane, saj je bilo za kakih tri četrt milijona upravičencev razpisanih le pet tisoč prostih mest, je bilo ogorčenje med upokojenci veliko. Predsednik ZDUS-a Janez Sušnik je danes zahteval zaustavitev tečaja in spremembo zakona, ki je sicer nastal v času vlade Janeza Janše.

Razveljavitev razpisa po pritisku javnosti

16. septembra je slovenski regionalno razvojni sklad v uradnem listu objavil razveljavitev javnega razpisa za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle, stare 55 let ali več na področju digitalnih kompetenc. K razveljavitvi razpisa je sklad pozvala vladna služba za digitalno preobrazbo.

Vsem izvajalcem izobraževanj, ki so bili izbrani na sredi maja objavljenem javnem razpisu, bodo povrnili stroške za že izvedene aktivnosti do vključno 25. avgusta. To je datum, ko je sklad na poziv ministrice aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj pri vseh izvajalcih začasno zaustavil.

Kot je na novinarski konferenci povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, so se za razveljavitev razpisa odločili, ker so po temeljitem pregledu celotne dokumentacije ugotovili, da je razpis v neskladju z zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti.

Novice: Ministrica: Digitalni boni so neumnost - Emilija Stojmenova | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra Saša Despot

Ciljne skupine, torej upravičenci do izobraževanj, so bile namreč neustrezno opredeljene. "Sam razpis ni ločil med tem, ali imajo osebe, ki so upravičene do izobraževanja, nizke kompetence ali sploh nimajo teh kompetenc oziroma ali imajo osebe že napredne digitalne kompetence," je pojasnila Stojmenova Duh.

Emilija Stojmenova Slovenija Ministrica po treh mesecih doživela razodetje

Vsi starejši, ki so že opravili 80 odstotkov izobraževanj oziroma vsaj devet ur ali pa so z njimi že zaključili, bodo prejeli tudi digitalni bon za nakup računalniške opreme, je v izjavi za medije povedala ministrica. Digitalne bone bodo tako prejeli le tisti starejši, ki so že opravili zadostno število ur usposabljanj. Preostali denar, ki je bil prvotno predviden za digitalne bone, bodo namenili za izvedbo novih usposabljanj.

Na vladni službi zdaj že pripravljajo številne razpise za usposabljanja za starejše, ki bodo po zagotovilih ministrice nediskriminatorna. Določeni projekti bodo stekli že oktobra, ostali pa proti koncu letošnjega leta oziroma v začetku prihodnjega.

 
Komentarjev 17
  • pepca 04:34 19.september 2022.

    Predsed

  • kapljač 21:41 18.september 2022.

    Ministra Duhova naj odpeketa ! Ta ni za nikamor!

  • andrej084 19:24 18.september 2022.

    Mater vola, da mi sedaj ena paradajzerka določa a bon bo ali ne, to pa ob osamosvojitvi nisem niti v sanjah pricakoval....