Slovenija
1335 ogledov

Oster odziv: Takšno diskriminacijo je treba ustaviti

Saša Despot
Predsednik ZDUS-a Janez Sušnik je danes zahteval zaustavitev tečaja in spremembo zakona, ki je sicer nastal v času vlade Janeza Janše.

Pred dnevi smo na našem portalu poročali o nepopisni gneči pred Big Bangom v Ljubljani, kjer je podjetje Smart Naris zbiralo prijave za računalniški tečaj starejših od 55 let. Ob prihodu na "prizorišče" nas je čakal kaos, posredovala je celo policija. 

Družba Smart Naris je eno od 19-tih podjetij, ki jih je država izbrala za računalniško opismenjevanje starejših, računalniški tečaj pa je pogoj za pridobitev digitalnega bona za nakupi računalniške opreme v vrednosti 150 evrov. 

V Zvezi društev upokojecev Slovenije (ZDUS) so znova opozorili na nepravično razdeljevanje bonov  Predsednik Janez Sušnik je danes zahteval zaustavitev tečaja in spremembo zakona, ki je sicer nastal v času vlade Janeza Janše. 

"Diskriminirajo ljudi, ki so res znanja potrebni. Omejiti se na 5.000 pri tej količini. Če pogledamo 55 plus, je to 750.000 ljudi," je opozoril predsednik upokojencev. 

Ugotovili več nepravilnosti

Sicer je vladna služba za digitalno preobrazbo od Slovenskega regionalno razvojnega sklada včeraj zahtevala takojšnjo začasno ustavitev vseh aktivnosti v povezavi z izvedbo tovrstnih izobraževanj. Pri izvajalcu izobraževanj Smart Naris so sicer zaznali več nepravilnosti. "Od predhodnega zbiranja prijav do spreminjanja časovnih terminov, lokacij in nezakonitih zahtev na prijavnih obrazcih (povrnitev stroškov izobraževanja v primeru neudeležbe)," so zapisali. 

Ministrica za digiralno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je zahtevala, da se tečaji ustavijo do razjasnitve pravnega in dejanskega stanja glede morebitnih nepravilnosti pri izboru izvajalcev oziroma nepravilnosti pri izvajanju že sklenjenih pogodb s strani izvajalcev. Končno poročilo o morebitnih nepravilnostih pričakuje do 2. septembra.

Varuh človekovih pravic: Ljudje so diskriminirani

Tudi na varuha se je obrnilo več ljudi.  Kot so sporočili iz njegove pisarne, starejši zatrjujejo, da so diskriminirani pri dostopu do digitalnih bonov 22, saj za prebivalce, stare 55 let ali več, pri unovčenju bonov velja dodaten pogoj.

 "Po mnenju varuha bi pogoj moral temeljiti na oceni digitalnih kompetenc upravičencev, ne glede na njihovo starost, saj le dejansko znanje lahko predstavlja objektivno merilo," so zapisali na uradu. 

Sporno se mu zdi tudi, da imajo starejši od 55 let za koriščenje bonov precej manj časa od ostalih upravičencev. "Glede prepovedi združevanja digitalnih bonov je varuh vladni službi predlagal, da preuči možnosti za spremembo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti," so pojasnili.

Pripravo spremembe zakona o spodbujanju digitalne vključenosti varuh pričakuje čim prej, na vladni službi pravijo, da bi lahko bile pripravljene septembra.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 8
  • rd2dmk2 21:39 24.avgust 2022.

    Janez,kolk cajta si rabil !! a si mogoče svoj bon že vnovčil, da se še zdejle oglašaš. vsi , ki pa tako stokate da vam je do izobraževanja..pa tole..NE LAŽITE HINAVCI, SAM ZA DNAR VAM JE. če ima ena zarukana ...prikaži več občina v hribih lahko zaston tečaje za upokojence že nekaj let, menim da se tudi po mestnih kaj takega najde. in bili so tudi medgeneracijski projekti mladi pomagamo starejšim in se je tam tudi to delalo. takrat, ni blo cajta, je blo treba žajfarce gledat, za 150€ se gremo pa tepst

  • pepca 13:37 24.avgust 2022.

    Torej od vsega pričetka nastopa vlade Goloba je ministrica za digitalizacijo vedela,da je s predpisom glede bonov za digitalizacijo za starejše od 55 let, ZELONAROBE pa ni nič reagirala vse dokler ni po televiziji videla dolge kolone strejših, ki smo ...prikaži večo čakali v vrsti za prijavona izobraževanje.Sram naj jo bo,pa tudi predsednika ZDUSA češ da nam je predvsem za bon za 150 EURO,ni res,večina si želi predvsem izobraževanja, ker nismo večinoma vešči tel z računalnikom - komunikacija z zdravnikom itd.

  • 8e1959c12b71f02f8171e5f4378c561a9f5245b2 13:27 24.avgust 2022.

    YOUTUBE : "Hitler Parodija - Mamić na djelu".