Slovenija
29 ogledov

Dijaki ob oceno pri slovenščini

Matura 2010 v spomladanskem in jesenskem roku poteka nemoteno naprej. (Foto: Shu Žurnal24 main
Alojzija Zupan Sosič, predsednica predmetne komisije za slovenščino, zatrdi, da so zaradi spremenjenih učnih obveznosti pripravljeni odstopiti. Dijaki bi tako na maturi ostali brez ocene iz slovenščine.

Zakaj ste se odločili za ta skrajni ukrep?
Urejanje statusa učiteljev na srednjih šolah traja že dve leti. Želimo, da bi bil ta status takšen, kot je bil pred dvema letoma, kar pomeni, da profesorji, ki so v maturitetnih skupinah, lahko uveljavijo pravico, da se jim zmanjša učna obveznost. Potemtakem bi lahko uveljavljali do štiri ure učnih obveznosti. To je bilo staro stanje.

V sedanjem pravilniku ni niti omenjeno, da se bo naš položaj kakorkoli izboljšal.
 

Kar naenkrat se je stanje spremenilo. Rečeno je bilo, naj učitelji delajo maturitetne pole v popoldanskem času za določen honorar. To je preprosto nemogoče. Eden izmed nas namreč naredi polo doma, kar je le osnutek. Izjemno pomembno je, da nato enkrat na teden ta osnutek delamo skupaj. Gre za odgovorno nalogo, tako da si tega ne upamo delati popoldne ali zvečer, saj lahko škodujemo celotni populaciji.

Glede na to, da smo na ministrstvo in različne komisije že večkrat naslovili prošnje po ureditvi tega vprašanja, smo se odločili za skrajni ukrep. V sedanjem pravilniku ni niti omenjeno, da se bo ta položaj kakorkoli izboljšal.

Če se naš položaj ne uredi in se nam ne odgovori v uglednem času, je naša celotna komisija pripravljena odstopiti. To pomeni, da ne bo moderacije in nadaljnjega dela.

Kdaj se izteče rok, ki ste ga postavili ministrstvu?

Skrajni rok je ta petek, četrtega junija.

Se vam ne zdi, da skrajni ukrep škoduje dijakom?

Dijakom bi škodili le v primeru, če bi učitelji delali tako, kot si želijo na ministrstvu. To pomeni, da bi profesorji delo opravljali doma, utrujeni in brez usklajevanja. 

Državna komisija vas lahko razreši s položaja ...
Če menijo, da lahko v kratkem času dobijo kompetentne ljudi, ki se na to razumejo – uvajanje novega člana traja namreč najmanj eno leto – naj nas kar odpustijo. Na to mi ne moremo vplivati.

Dijaki potemtakem lahko ostanejo brez ocene na maturi?
Tako je.

Koliko ste plačani za omenjeno delo?
Okoli sto evrov. Za ta denar je treba prebrati svetovna dela, ki jih nato primerjamo s slovenskimi deli, hkrati moramo brati indeks ozaveščanja o tem, kako dijaki reagirajo v določenih razmerah. Pomembna je tudi pedagoška dejavnost. Vsako leto na novo sestavljamo ustna vprašanja, sestavljamo jezikovno pole in esej.

Kakšen je vaš komentar glede plačila učiteljev na podlagi učne uspešnosti?
Če nekaterim učiteljem bolj ustreza honorar, predvsem tistim, ki delajo manj kot drugi, se mi zdi to ustrezno. Pri nas, ki se moramo neprestano usklajevati med seboj, pa to ne pride v poštev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.