Slovenija
7 ogledov

Dijaki pišejo maturo

Večina podpira uvedbo drugega tujega jezika v osnovne šole, a pri tem se opozici Žurnal24 main
Skoraj 8000 dijakov po državi opravlja splošno oziroma poklicno maturo.

Dijaki ta teden opravljajo maturo v jesenskem roku. © iStockphoto

 
Za nekatere dijake zaključnih letnikov se danes začenja jesenski rok splošne oziroma poklicne mature. K splošni maturi se je prijavilo 2945 kandidatov, k poklicni pa 4968 kandidatov, ki bodo do vključno četrtega septembra opravljali pisne in ustne izpite iz maternega jezika, matematike in izbirnih predmetov. Rezultati splošne mature bodo znani 19. septembra, poklicne pa 7. septembra, so sporočili z Državnega izpitnega centra (RIC).

Danes test iz maternega jezika, v torek matematika
Na jesenski rok splošne mature se je letos prijavilo 2945 kandidatov (lani 2002), ki bodo opravljali izpite iz 33 predmetov. Danes bodo kandidati opravljali pisni izpit iz slovenščine, italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika, v torek pa pisni izpit iz matematike. Izpite iz tujih jezikov in izbirnih predmetov bodo pisali od srede do sobote, od danes do vključno 4. septembra pa bodo na šolah potekali ustni izpiti.

Pri poklicni maturi se je k jesenskemu roku prijavilo 4968 kandidatov (lani 5307) s 166 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih. Tudi kandidati pri poklicni maturi bodo danes opravljali pisni izpit iz slovenščine, italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika. V torek bodo kandidati v skladu s prijavo opravljali izpit iz matematike, v sredo iz nemščine, v četrtek iz angleščine in v petek iz slovenščine kot drugega jezika in italijanščine kot drugega oziroma tujega jezika. Pisni izpiti iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov bodo v soboto, kandidati pa morajo pripraviti tudi seminarsko nalogo ali izdelek in opraviti zagovor. Od danes do vključno 4. septembra bodo na šolah potekali tudi ustni izpiti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.