Slovenija
28 ogledov

Dijaki v rokavicah

Dijaki dobesedno zmrzujejo v učilnicah.
1/5
Žurnal24 main
Dijaki Ekonomske šole v Ljubljani protestirajo, saj morajo v nekaterih razredih dobesedno zmrzovati. Vzrok za slabo ogrevanje naj bi bila dotrajana centralna napeljava.

Številni dijaki Ekonomske šole Ljubljana na Prešernovi ulici so bojkotirali ure pouka zaradi neznosnega mraza. ˝Zdržali smo tri ure, potem smo se odločili, da gremo protestirat. Še v straniščih imamo le mrzlo vodo!˝ je povedala Zala Kalan, dijakinja četrtega letnika. O mrazu na šoli smo se prepričali tudi sami. V učilnicah spodnjih nadstropij je bila temperatura 15 stopinj Celzija, v višjih nadstropjih je bilo nekoliko bolje. Uradnega pojasnila vodstva šole, zakaj je tako, nismo dobili, saj je ravnateljica Eva Kardelj Cvetko do ponedeljka odsotna. Nihče od ostalih zaposlenih pa ni želel dati izjave.

Zebe tudi profesorje
Neuradno so nam zaposleni v šoli povedali, da naj bi bila kriva dotrajana centralna napeljava, ministrstvo za šolstvo in šport pa naj ne bi hotelo odobriti denarja za popravilo. Profesorji menda dijake podpirajo. ˝Tajnica, čistilka in različni profesorji se strinjajo z nam,˝ je povedala dijakinja Kalanova. ˝V šolo bomo vseeno hodili, saj si ne moremo privoščiti izostankov,˝ jo je dopolnila Amela Botonjić Tešić iz drugega letnika.

Pouk v izmenah

S pristojnega ministrstva so nam sporočili, da je v proračunu z iztekom do leta 2011 zajeta rekonstrukcija in obnova Ekonomske šole Ljubljana. S šolo so sklenili tudi pogodbo o financiranju interventnih primerov. ˝Dela so bila izvedena septembra, a je z znižanjem temperature prišlo do težav,˝ so pojasnili na ministrstvu. Če napake ne bo mogoče popraviti do ponedeljka, bo šola zamaknila pouk štirih oddelkov v drugo izmeno, da bo ta potekal le v toplejših učilnicah.

Zdravnika bolj skrbi voda
˝Ob upoštevanju normativov naj bi bila temperatura pri lahkem delu, ki je podobno pouku dijakov, med 18 in 21 stopinjami,˝ je pojasnil zdravnik Peter Otorepec, specialist za medicino dela, prometa in športa. Pri nižji temperaturi govorimo o toplotnem neudobju. ˝Koncentracija pade, ker se človek bolj giblje, da bi povečal toploto. Tak pouk je manj učinkovit,˝ je še povedal Otorepec. Meni tudi, da bi o boleznih kot posledicah take temperature težko govorili. ˝Če ni tople vode, potem higiena rok pade na nulo, nihče si rok ne umije z mrzlo. To je zelo sporno je večja nevarnost kake okužbe,˝ poudarja zdravnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.