Slovenija
13 ogledov

Dimičeva pa na dopust?

Jeretič se v pismu Pahorju sprašuje glede "povračilnih ukrepov": "Mi boš vzel dr Žurnal24 main
Na piki. Policije, protikorupcijske komisije in davčne.
Opozorilo uredništva: zaradi groženj z umorom, ki so se pojavile v številnih komentarjih in so usmerjene tako zoper Dimičevo kot njeno družino, smo njihove avtorje prijavili, možnost komentiranja pa onemogočili.

Premier Borut Pahor ni znal odgovoriti na vprašanje, ali si je šefinja kabineta Simona Dimic za prihodnji teden res vzela dopust. Tako namreč trdijo viri blizu vladi, Čeprav je njen šef, je včeraj dejal le: "Ne vem."

Ne bi je soočil z delavci
Pričanja Vegradovih delavcev, ki trdijo, da so delali pri Dimičevi in njenem partnerju Romanu Horvatu v Murglah, se vsak dan množijo. Prenovo preiskujejo že kriminalisti, protikorupcijska komisija, po naših informacijah pa jo je pod drobnogled vzela tudi davčna uprava.

Pahorja smo vprašali, ali je pripravljen v razjasnjevanju primera ravnati tako, kot je pred časom v sporu med pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. A o sestanku, na katerem bi prisluhnil tako očitkom delavcev kot obrambi Dimičeve, ne razmišlja. Dejal je: "To bi bila naloga, ki bi si jo prisvojil in ki mi ne gre. Tudi zato, ker bi bil morda pristranski."

Veselinovičev kredit?
Vprašanja še vedno burijo ugodni pogoji kredita Dimičeve. Ob 2.200 evrih neto plače ji je NLB odobrila 350 tisoč evrov posojila, ki jih bo odplačevala 30 let. Obresti naj bi se gibale okoli 1,6 odstotka, zato se viri v bančnih krogih, ki ne želijo biti imenovani, sprašujejo, ali je takšno posojilo "sploh zakonito glede na običajne komercialne kredite oziroma obrestno mero".

Prepričani so, da naj bi Dimičevi kredit omogočil nekdanji prvi mož NLB Draško Veselinovič. Želeli smo ga o tem povprašati, a se na naše SMS-sporočilo ni odzval. Minister za finance Franc Križanič pa je na vprašanje, kako komentira posojilo Dimičeve, dejal, da se s tem sicer ne ukvarja, se mu pa zdi "zelo verjetno, da je hipotekarno zaščiten".

Razburkana je tudi politična srenja. Iz NSi Pahorja pozivajo, naj Dimičevo razreši, poslanec koalicijskega Zaresa Franco Juri pa pričakuje, da bo Pahor tudi sam proaktivno pomagal pri ugotavljanju dejstev.