Slovenija
123 ogledov

Dimičeve ni bilo pred komisijo

Borut Pahor, Jadranka Kosor, sre%C4%8Danje Kranjska Gora, Simona Dimic Žurnal24 main
Simone Dimic ni bilo na vabljeni razgovor s komisijo za preprečevanje korupcije. Medtem ko v kabinetu predsednika vlade pravijo, da so vabilo za njo prejeli 25. oktobra, komisija dokazuje, da temu ni tako.

"Komisija je vabilo gospe Dimic poskušala vročiti preko kabineta predsednika vlade v času, ko je bila le-ta še vedno zaposlena v kabinetu. Komisija je od kabineta prejela vrnjeno vabilo s pripisom, da omenjena visoka javna uslužbenka tam ni več zaposlena. Ta podatek se je kasneje izkazal za neresničnega," je v sporočilu za javnost razložil predsednik komisije Goran Klemenčič.

Odgovarjajo iz kabineta premierja
Iz kabineta predsednika vlade so medtem sporočili, da so dopis komisije prejeli 25. oktobra, Dimičeva pa od 22. oktobra ni bila več zaposlena v kabinetu. Iz kabineta naj bi zato komisijo še isti dan o tem obvestili in jih prosili, naj dokument Dimičevi vročijo sami. Iz tega razloga, pojasnjujejo, ne morejo prevzeti nobene odgovornosti za njeno odzivnost ali neodzivnost na vabila, dopise in druga pisanja Komisije za preprečevanje korupcije.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Protikorupcijska vrača žogico
Na omenjeno trditev so se že odzvali v Komisiji za preprečevanje korupcije. Kot je razvidno iz dokumenta, ki so ga poslali, so 22. oktobra po kurirju, ki je imel navodilo vabilo odnesti v kabinet vlade, poslali vabilo. Vabilo je komisija dobila vrnjeno v ponedeljek, 25. 10. 2010, z informacijo, da je Simona Dimic podala odstopno izjavo in da ni več zaposlena v kabinetu. Na podlagi odgovora so kabinet zaprosili za "sporazum o prenehanju delovnega razmerja gospe Dimic in primopredajni zapisnik. Odgovorna oseba kabineta je povedala, da je sporazum v pripravi in da je gospa Dimic na dopustu do 2. 11. 2010. Še isti dan pa je komisija iz medijev izvedela, da je gospe Dimic delovno razmerje prenehalo 24. 10. 2010, zato je vabilo vročila na dom," so zapisali v sporočilu za javnost.

Vložili predlog za ustavno presojo
Dimičeva se po naših neuradnih podatkih za izostanek ni opravičila, je pa njen zagovornik Peter Čeferin komisiji poslal dopis, v katerem jih obvešča o vloženem predlogu za ustavno presojo zaradi postopanja komisije do nje.

Po besedah predsednika komisije Gorana Klemenčiča je pripravljenost na sodelovanje, ki ga je Dimičeva izražala v medijih, "očitno splahnelo."

Postopki, ki jih vodi komisija proti Dimičevi:
- postopek ugotavljanja nasprotja interesov,
- ugotavljanja oziroma preverjanja navedb o premoženjskem stanju, ki bi jih morala kot uradnica na položaju sporočiti komisiji v prijavi premoženjskega stanja,
- postopek ugotavljanja okoliščin, povezanih z omejitvami poslovanja kabineta predsednika vlade, katerega predstojnica je bila.

Glede sprožitve postopkov zaradi domnevne pristranskosti in kršenja njenih pravic Klemenčič pojasnjuje, da ima Dimičeva do tega vso pravico. Kot dodaja, je komisija tudi brez pogovora z Dimičevo pridobila dovolj informacij, da lahko zaključi postopke, v katerih jo preiskuje. "V okviru postopkov je komisija pridobila obsežno gradivo, dokumentacijo in podatke, iz katerih izhajajo sumi več kršitev." Komisija je podatke že posredovala policiji, gradbeni in davčni inšpekciji.

"Lahko že napovemo, da dosedanje ugotovitve kažejo na splošno neustreznost in pomanjkljive predpise, ki urejajo in preprečujejo tveganja za nastanek konflikta interesov in omejitve poslovanja organov, v katerih so zaposleni visoki uradniki in funkcionarji," dodaja prvi mož komisije.

Klemenčič ob tem opozarja na problematično "obvladovanje tveganj," ki jih za funkcionarje in visoke uradnike predstavljajo njihova zasebna finančna bremena in obveznosti.

Zakaj ugodno posojilo, Vegradovi delavci ...
Nekdanjo vodjo kabineta premierja Boruta Pahorja Simono Dimic je komisija pod vodstvom Gorana Klemenčiča na pogovor povabila že oktobra. Komisija naj bi preiskovala sum nepravilnosti pri nakupu in obnovi njene hiše v ljubljanskih Murglah, pa tudi v povezavi s posli njenega strica Tomaža Kastelica z Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji.

Celotno izjavo komisije si lahko preberete TUKAJ.

Dimičeva je nepreklicno odstopila z mesta vodje kabineta 22. oktobra, potem ko so mediji izbrskali podatke, da je s svojim partnerjem Romanom Horvatom prišla do izjemno ugodnega kredita za obnovo hiše, ki so jo obnavljali delavci Vegrada z materialom s Celovških dvorov.

Tri dni kasneje pa je Komisija za preprečevanje korupcije uradno potrdila, da je Dimičevi poslala vabilo na pogovor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.