Slovenija
363 ogledov

"Dimnikar je zlo, ki le pobira denar"

Dimnikar Gregor Katič
Prijave. Kar 80 odstotkov prijav, ki jih prejme inšpektorat za okolje, je takih, ko ljudje dimnikarja ne spustijo v hišo. Dimnikar. Če čiščenje ni potrebno, lahko zaračuna le pregled.

Najboljše je, da ogrevalno napravo in dimnik očistimo pred ogrevalno sezono, svetuje dimnikar Jože Klobasa, ki meni, da imajo dimnikarje nekateri še vedno za “zlo, ki le pobira denar”.

Inšpektorat za okolje je lani dobil 2.100 prijav, predlani pa 2.231; od tega je bilo kar 80 odstotkov takih, ko ljudje dimnikarju niso dovolili dostopa do ogrevalne naprave.

Čiščenje obvezno!
Če se ogrevate na plin ali kurilno olje, je čiščenje po pravilniku obvezno enkrat na leto. Kadar kurite na drva, pa morate čistiti štirikrat oziroma dvakrat na leto, če imate peč na biomaso z manj kot 20 odstotki izgub z dimnimi plini. Enkrat manj kot preostali so obvezani čistiti prebivalci primorskih občin, pojasnjuje Vito Lojk z ministrstva za okolje. Se bo pa zakonodaja v prihodnje spremenila, tako da bodo za sodobnejše ogrevalne naprave veljala milejša pravila glede čiščenja, napoveduje.

Smeti, plastike in ivernih plošč (te namreč vsebujejo lepilo in je njihovo zgorevanje lahko nevarno zdravju in okolju) se ne sme kuriti. Kljub temu ljudje kurijo vse, pravi Klobasa. “Kjer še nimajo urejenega odvoza smeti, kurijo od gospodinjskih odpadkov do vsega, kar se najde okrog hiše, pa plastiko, usnje, tudi stare obleke,” opisuje. Okoljski inšpektor lahko takšne lastnike kaznuje z od 1.200 do 4.100 evri.

Dimnikarji na terenu še vedno naletijo tudi na ogrevalne naprave, ki niso več ustrezne. “Na podeželju, kjer so starejše stavbe s starejšimi ogrevalnimi napravami, kjer živijo starejši ljudje, ki nimajo dovolj denarja, da bi lahko zamenjali ogrevalno napravo, se najde še kar dosti tega,” pravi Klobasa. Če ogrevalna naprava ne ustreza, dimnikar lastniku naloži, naj napako v roku odpravi. Če je ne, ga prijavi inšpekciji. Ta ga lahko zaradi neustrezne naprave oglobi z 200 evri.

 

Če ga naženete - 200 evrov

Ogrevanje. Ker se počasi začenja ogrevalna sezona, smo skupaj z Vitom Lojkom z ministrstva za okolje poiskali odgovore na najbolj pereča vprašanja o dimnikarskih storitvah, ki običajno razburjajo ljudi.

1. Ali lahko dimnikar zaračuna prevoz?
Prevoz se lahko zaračuna le, če uporabnik naroči ali dovoli opraviti le eno vrsto storitev (denimo le pregled, ne pa čiščenja, ali samo meritev, ne pa pregleda). Strošek prevoza je štiri evre (brez DDV).

Koncesionar pa prevoza ne sme računati zgolj zato, ker ima denimo sedež podjetja v drugem kraju, kot živi lastnik ogrevalne naprave.

2. Kdaj lahko dimnikar zaračuna delo po urah?
Če sta dimnik ali peč zelo onesnažena, lahko dimnikar storitve obračuna po porabljenem času. Dimnikarska ura stane 25,20 evra (brez DDV). Obračunavanje po urah je običajno pri ogrevalnih napravah nad 50 kW.

3. Kdaj lahko dimnikarja zavrnemo?
Če dimnikarja ne spustimo v hišo, dimnikar to prijavi inšpekciji, in kršitelja lahko doleti globa v višini 200 evrov. Tudi če dimnikarja odslovimo, nam mora v nabiralniku pustiti delovni nalog, ki je dokaz o obisku. Dimnikar je tudi v tem primeru upravičen do stroška 6,30 evra (enako je, če ga naročimo, pa nas ob dogovorjeni uri ni doma).

4. Ali nam lahko dimnikar zaračuna vnovič, čeprav smo peč očistili sami?
Če se pri letnem pregledu ugotovi, da čiščenje ni potrebno, ga dimnikar ne sme zaračunati. Zaračuna pa se letni pregled.

Komentarjev 5
  • spoštovanje 21:14 25.september 2011.

    Dimnikarji so še kako potrebni. To najbolj cenimo ko ga nujno potrebujemo. Še kako dobro razumem dimnikarje, ki morajo prijavljati svoje uporabnike inšpekciji. Tudi v vsako hišo morajo, čeprav že naprej vejo, da niso dobrodošli, ker so tistega lastnika prijavili ...prikaži več inšpekciji. Še kako bi se rad izognil uporabnika naprav, ki mu že več kot leto dni ni plačal storitev. Najlažje je sedeti v pisarni sredi Ljubljane in to celo na ministrstvu za "okolje in prostor" ter kometirati in odgovarjati na novinarska vprašanja. Se pa sprašujem, koliko naprav so ti "strokovnjaki" očistil in pregledal, da bodo sedaj določali kolikokrat se bo očistila kurilna naprava. Spoštovani strokovnjaki. Da je dimnikar predstavljen tako v javnosti ste odgovorni vi, ki niste popolnoma nič naredili. Nič.

  • Boris Adriano 12:11 24.september 2011.

    Zagamani politiki ,dopustite vendar,da ljudje sami poskrbimo za nase stvari in tudi zanje odgovarjamo ne pa da nas jasete z birokracijo in se delate da skbite za naso varnost,grenite nam zivljenje in nesramno odirate postene ljudi,do kam bodo segle vase ...prikaži več pristojnosti,kam nam boste se pogledali za placilo seveda,do kje bo segla ljudska potrpezljivost.Ce bi vam bilo kaj do okolja bi drugace ugotavljali kje se narobe kadi vendar imate cisto druge namene -represijo.

  • mirko 10:15 24.september 2011.

    Koliko je dimnikarski lobij vplival na kreiranja zakona njim v prid, se pokaže s tem, da sam pregled dimnika in kurilnih naprav dosti dražje zaračunajo, kot pa čiščenje. Kje je tu logika ? Je ni. Logika je edino na ...prikaži večna strani lastnikov dimnikarskih firm, da za malo dela dobesedno bogatijo. Da pa se sploh ne menimo o podeljevanju koncesij na občinah, kjer na ta račun cveti podkupovanje do skrajnosti.