Slovenija
2 ogledov

Diplomatska ofenziva na Slovenijo

Rehn se bo posvetoval s predsedujočo trojico. Žurnal24 main
Hrvaška stran poziva Slovenijo, naj mejo rešuje na podlagi mednarodnega prava. V Bruslju pa se pojavljajo ugibanja, ali ponedeljkov sestanek komisarja za širitev Ollija Rehna s Slovenijo in Hrvaško pomeni pritisk na našo državo.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić in slovaški premier Robert Fico, ki se mudi na uradnem obisku na Hrvaškem, se strinjata, da je dvostranski spor o meji med Hrvaško in Slovenijo možno urediti le na podlagi mednarodnega prava. V pogovoru o slovenski blokadi hrvaških pogajanj z EU je predsednik slovaške vlade poudaril, da je dvostranski spor treba ločiti od hrvaških pristopnih pogajanj z EU, so zapisali v predsednikovem uradu v sporočilu za javnost.

Hrvaški premier Ivo Sanader pa je "prijatelje v Sloveniji" znova pozval, naj umaknejo blokado ter s tem Hrvaški in Evropski uniji omogočijo nadaljevanje pogajanj, kakor tudi nadaljevanje procesov reforme v celotni Jugovzhodni Evropi.

Trojni pritisk na Slovenijo
O tem, da bo predsedujoča trojica – Francija, Češka in Švedska – pritisnila na Slovenijo, se je razpisal hrvaški Novi list, ta teorija pa se je pojavila tudi v Bruslju. Viri blizu češkega predsedstva zagotavljajo, da je edini namen pogovor, in ne pritisk.

Se pa namerava evropski komisar za širitev Olli Rehn pred sestankom z zunanjim ministrom Slovenije Samuelom Žbogarjem in Hrvaške Gordanom Jandrokovićem sestati še s trojico. Hrvati od tega sestanka pričakujejo predvsem jasen odgovor, ali Slovenija lahko zahteva spremembe Rehnovega predloga. Kot je znano, naši južni sosedje trdijo, da je bil Rehnov predlog vzemi ali pusti, medtem ko je Slovenija predlagala določene spremembe.

Hrvaški časnik Vjesnik pa vidi dokaz, da bo Unija od Slovenije zahtevala deblokado pogajanj v izjavi švedskega premierja Fredrika Reinfeldta, ki je dejal, da je v interesu Unije nadaljevanje pogajanj s Hrvaško.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.