Slovenija
4975 ogledov

"Direktor grozi z disciplinskimi postopki in odpovedmi"

Protest rtv Saša Despot

"Razgradnja se, kot vidite na programu, nadaljuje, kolegi so dnevno šikanirani in diskriditirani, nenazadnje lahko tudi na tviter profilu direktorja RTV Slovenija vidite direktno šikaniranje in diskreditacije mene kot predsednice sindikata in nekaterih kolegov," je na današnji novinarski konferenci sporočila predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Helena Milinković. "Imamo dve vrsti novinarjev in proti nam se različno ukrepa," je dodala. 

110 dni stavke

Danes mineva 110. dan stavke novinarjev RTV Slovenija, vključenih v koordinacijo sindikatov. Zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV, socialni dialog, plačano stavko in, ker do konca maja ni bil sklenjen sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev, odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika Programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča.

"Razmere so še bolj zaostrene"

"Razmere na RTV Slovenija so danes, po 12 krogu pogajanj, še bolj zaostrene. S stavkovnimi pogajanji nismo prišli nikamor, še vedno smo pri prvi alineji prve stavkovne zahteve in to je novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija. Namesto reševanja razmer zaradi katerih smo napovedali stavko, vodstvo na posamezna uredništva novinarje in ustvarjalce programov stopnjuje pritiske, izvaja šikaniranja, mobing in posega v uredniško in novinarsko delo," pojasnjuje Milinkovičeva. 

Protest rtv | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kot pojasnjuje predsednica sindikata, direktor televizije Uroš Urbanija, presega svoja pooblastila, pritiska na urednike oddaj in jim diktira goste in vsebino. Posameznim zaposlenim grozi z disciplinskimi postopki in grožnjami odpovedi delovnega razmerja. Sindikat je generalnega direktorja Grah Whatmougha pozval, da Urbanijo razreši. 

Kot je znano, je Urbanija od Rebernikove zahteval, da zaradi napovedi prispevka o odpovedi poslovanja sodelovanja z Mladino pričakuje, da bo voditelju Dnevnika Saši Krajncu in urednici Vesni Pfeiffer določila drugačne naloge, "ki jih bosta lahko profesionalno opravljala". Omenjena ustvarjalca večerne dnevnoinformativne oddaje na TVS sta se po mnenju Urbanije med oddajo  "znašla v stiski", ki ji nista bila kos. Krajnc je namreč pri napovedi prispevka o Urbanijevi odločitvi za prekinitev poslovnega sodelovanja z Mladino dejal, da prispevek objavljajo po izrecnem navodilu Rebernikove.

"Za disciplinski postopek ni pravne podlage"

"Po našem mnenju za sankcije in grožnje z disciplinskimi postopki ni pravne podlage, gre za očitno zlorabo delovnopravnih institutov in zakonodaje proti kolegom, ki vztrajajo pri spoštovanju programskih in profesionalnih standardov," pravi Milinkovićeva. Kot je znano, je  in poudarja: "Ne bomo odnehali, vztrajali bomo pri profesionalizaciji novinarskega dela in avtonomiji novinarjev in urednikov." 

Vodstvo je z disciplinskimi postopki zagrozilo tudi kolegom, ki so izrazilibsolidarnost z napadenima kolegoma s prihodom v televizijski studio ob koncu oddaje. "Novinarji in uredniki smo po kodeksu dolžni javnost obvestiti, kdaj in kje se izvaja cenzura. Vodstvo nas želi utišati tudi tako, da nam krati svobodo do izražanja in informiranja javnosti, svojega dela ne moremo opravljati profesionalno," dodaja Milinkovićeva. 

"Ne bomo se pustili ustrahovati, napad na enega izmed nas je napad na celoten kolektiv, na celotno javno radiotelevizijo," pravi Helena MIlinković

"Razlogov za stavko vse več, še vedno nimamo odgovornih urednikov s polnimi mandati, dogajajo se politična in netransparentna kadrovanja," pravi Milinkovićeva. Kot je znano, bo novi voditelj Odmevov postal nekdanji novinar na televiziji SDS Nova 24 Luka Svetina. 

Sindikat je zaradi dogajanja na RTV Slovenija poslal več obvestil na inšpektorat za delo, KPK in vložil kazenske ovadbe. Na odziv še čakajo.

 

Komentarjev 52
  • jezero 07:01 10.september 2022.

    Ker jih ne more pokoriti, bo uničil RTV.

  • Kronos 19:15 09.september 2022.

    2500+ večinoma ostarelih, debelih in ostudnih zaposlenk, tipa Starić, in teh nekaj LGBT polulancev, tipa Galunić, Bergant, z Znova TV, ki jih nihče ne gleda, takoj nagnat na cesta, pa naj si sami plačujejo preseravanja in plačana potovanja po svetu, ...prikaži več, ne pa da jih vsi prisilno krmimo za nenehna ponavljanja oddaj, ki so že itak negledljive! Drhal sramotna, izprijena! Marš, delat!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:45 09.september 2022.

    Ma naj se to javno hišo dokončno pokoplje in zgradi novo, z novimi temelji, in malo manj potratno.