Slovenija
2715 ogledov

Razstava ponaredkov odnesla direktorja. "Zaupal sem napačni osebi."

muzej Saša Despot
Zaradi sporne razstave Popotovanja je Pavel Car odstopil s svoje funkcije.

V javnosti odmeva razstava z deli priznanih avtorjev 19. in 20. stoletja, kot so Joan Miro, Paul Klee, Vincent van Gogh, Pablo Picasso in drugi, ki bi jo morali včeraj odpreti v Narodnem muzeju Slovenije. Izkazalo se je, da gre za ponaredke.

Danes je tako pred kamere stopil direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car, ki je podal svojo odstopno izjavo. Uvodoma je spomnil na svoj govor ob nastopu svojega mandata v decembru 2020, kjer je med drugim izrazil željo, da bi z novimi občasnimi razstavami začel zbudil zanimanje javnosti in omogočil prijetno doživetje obiskovalcev muzeja.

'Ta cilj sem ves čas s srcem zasledoval. Vsebinsko vodenje muzejskih in strokovnih projektov sem zaupal muzejskim strokovnjakom. Odlično smo izvedli praznovanje 200-letnice Narodnega muzeja Slovenije,'' je izpostavil Car. Ocenil je, da je vodenje razstave zaupal napačni osebi. '' Ob burnem odzivu splošne, strokovne in medijske javnosti ob napovedi razstave Popotovanja sem sprevidel nekaj napak, med njimi, da sem vodenje razstavnega projekta zaupal napačni osebi,'' je dejal.

Car zaradi objektivne odgovornosti nepreklicno odstopa z mesta direktorja in da z odločitvijo o razstavi ni sledil lastnemu koristoljubju. ''V ozadju ni najmanjše sledi koristoljubja. Nimam osebnih interesov, le naivno sem želel izkoristiti priložnost, da obiskovalcem ponudimo izjemno zanimivo razstavo. Kot direktor muzeja sem objektivno odgovoren za napako, zaradi katere se je zamajal ugled največje muzejske ustanove pri nas, kar iskreno obžalujem. Z namenom, da se ohrani ugled Narodnega muzeja Slovenije in njegovih strokovnjakov, z današnjim nepreklicno odstopam s položaja direktorja Narodnega muzeja Slovenije,'' je sporočil svojo odločitev.

Ali bo otvoritev izvedena, še neznano

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je danes v izjavi za javnost dejala, da je na podlagi pogovorov na ministrstvu za kulturo v zvezi z razstavo njeno otvoritev prestavil oziroma umaknil nekdanji direktor.

O Carjevi nameri o odstopu je bila Vrečko obveščena danes. ''Kot ministrica za kulturo sem odstop sprejela. V najkrajšem času bomo sprožili postopke za iskanje nadomestnega vodstva, hkrati pa poskebeli, da bo narodni muzej dobro in kvalitetno voden. Kot je že napovedal predsednik vlade, bomo iskali izključno strokovne kadre.'' napoveduje Vrečko.

Narodni muzej Slovenije je najstarejša muzejska institucija v Sloveniji. ''Poskrbeli bomo, da bo njen ugled neokrnjen,'' obljublja Vrečko.

Glede na to, da razstava ni bila predvidena v programskem načrtu in da je bila zavrnjena s strokovnega vidika, bodo na ministrstvu za kulturo opravili pregled dela in postopke, da bi ugotovili, kako je do tega prišlo. Ali bo otvoritev razstave prestavljena oziroma še vedno izvedena, ministrica za kulturo še ne napoveduje. Kot je dejala Vrečko, se s Carjem o tem nista pogovarjala.

muzej Narodni muzej Slovenija Velikanska blamaža: V Ljubljani želeli razstaviti ponaredke slikarskih velikanov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.