Slovenija
6645 ogledov

Direktor zaporov ostro nad sindikaliste: Kolega, ki so ga napadli, ni branil nihče

URSIKS Jože Podržaj Saša Despot novinarska konferenca generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) Jožeta Podržaja
"Ne bom odstopil za napake, narejene pred 10 leti," se na zahteve sindiklalistov odziva direktor zaporov Jože Podržaj.

"Nihče iz sindikata pa ni stopil v bran pravosodnemu policistu, ki je bil obtožen napada na vrhovnega sodnika ali storil kar koli, da se zadeva razjasni," je v odzivu na včerajšnje izjave Sindikata delavcev v pravosodju dejal direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) Jože Podržaj. Kot je znano, je vrhovni sodnik Jan Zobec decembra lani pravosodnega policista obtožil, da ga je napadel in trdo prijel za nadlaket. Sodnik Zobec je pri vstopu na sodišče odšel skozi detektor, ki je zaznal kovino, vendar se kljub pozivom pravosodnih policistov ni ustavil.
Kot pravi Podržaj, je posnetek, ki je postal javen, pokazal, da je pravosodni policist ravnal strokovno in korektno ter opravljal nalogo, zaradi katere je bil na vhodu sodišča. Dejansko pa je prišlo do dveh napadov, pravi Podržaj, napada na hišni red zgradbe ter na pravosodnega policista, ki mu je sodnik Zobec ob odhodu zagrozil, da bo izgubil službo.

Podržaj kritičen do sindikalistov: včasih so dneve preživljali bolj lagodno

Podržaj pa na današnji novinarski konferenci ni bil kritičen le do tega, da sindikat ni stopil v bran svojemu članu, menil je tudi, da včerajšnji protest morda izhaja tudi iz osebnih razlogov, saj so v "sindikatu ljudje, ki so dneve prej preživljali bolj lagodno kot danes". Gre za to, da so delili v tako imenovani spremljevalni skupni, ki je bila zadolžena zgolj za prevoz pripornikov na sodišče, zaradi nedavnih organizacijskih sprememb pa zdaj delajo kjer so potrebe.

Sindikat pravosodnih policistov je včeraj generalnega direktorja URSIKS Jožeta Podržaja in direktorja ljubljanskega zapora Mirana Candellarija pozval k odstopu. Ocenili so, da so razmere v zaporih zaradi pomanjkanja kadra, katastrofalne. "V ničemer se ne počutim odgovornega, ne bom odstopil zaradi napak 10 let nazaj," odgovarja Podržaj.

"Novi zaposleni niso prišli do zaporov"

V času obdobju 2004-2008, ko je bil na oblasti Janeza Janša, je vlada po besedah Podržaja povečala kadrovski načrt, vendar novi zaposleni niso prišli do zaporov, pač pa so se zgubili znotraj pravosodja. "glede tega ni nikakršnih odzivov vodstva sindikata, še več, to obdobje malikujejo kot najboljše obdobje," pravi Podržaj, ki je na položaju zadnja štiri leta. "Prav v zadnjem mandatu se je premaknilo na področju kadrovanja, kar je preverljivo," zagotavlja.

Za nemoteno delo v zaporih bi po mnenju direktorja URSIKS Jožeta Podržaja potrebovali 100 dodatnih pravosodnih policistov.

Sindikat: Razmere v zaporih so pred kolapsom

"Penološka stroka je po naši oceni ubrala pot, ki pravosodne policiste sili v vedno bolj nevzdržne delovne razmere, ki so posledica tako organizacijsko kot tudi vsebinsko nepremišljene politike vodilnih v sistemu uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. Verjamem, da večina pravosodnih policistov podpira permisiven pristop k izvrševanju kazenskih sankcij, vendar pa je za te potreben dodaten kader, tako na varnostnem kot na pedagoško-vzgojnem področju," je včeraj dejal predstavnik Sindikata delavcev v pravosodju pravosodni policist Marcel More. Razmere v ljubljanskih zaporih so po Moretovih besedah "res katastrofalne, še več, so pred kolapsom".

"To jer neutemeljneno in nekorektno, nobenega kaosa, nobenih katastrofalnih razmer ni in nismo pred kolapsom," pravi Podržaj, ki pa priznava, da imajo resne kadrovske težave, posebej v ljubljanskih zaporioh, kjer je tuidi bistveno povečano število pripornikov. Meni pa tudi, da ni nobenega razloga za zamenjavo direktorja ljubljanskih zaporov, saj dela korektno.

150 obravnav na sodiščih naj bi odpadlo, ker pravosodni policisti pripornika niso mogli pripeljati na sodišče.

Dob zapor  | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Prerazporeditve v zadnjem trenutku so plačane dodatno

Pravosodni policisti poudarjajo, da so že večkrat ponudili predloge za izboljšanje kadrovske stiske v zaporu, a jih nihče ne upošteva. "Pod vodstvom  generalnega direktorja Jožeta Podržaja se je stanje še drastično poslabšalo," pravijo v sindikatu, kjer so ogorčeni tudi zaradi tega, ker so o razporedu dela pravosodni policisti obveščeni največ tri dni vnaprej, vedno bolj pogosto pa zgolj za naslednji dan.

"To se dogaja," priznava Podržaj."Velikokrat nam zaposleni zvečer sporočijo, da jih naslednji dan ne bo na delo in zato so potrebne prerazporeditve. Take spremembe pa se po sprejetju novele zakona plačajo. Torej, če pride do spremembe iz danes na jutri, se to plača," poudarja Podržaj in dodaja, da so zaposleni s spremembo zakonodaje dobili tudi dva dni dodatnega dopusta ter da imajo povprečno vsi krepko čez 30 dni dopusta.

Policija nadzor prometa Slovenija Ob aretaciji 30-letnika napad na policiste

Sindikalisti so včeraj opozorili tudi, da je vodstvo ljubljanskega zapora spremenilo načrt varovanja v smislu zmanjševanja števila pravosodnih policistov na oddelkih in ob izvajanjih spremstev zaprtih oseb. "Nič kolikokrat se zgodi, da kolegi s policije pripeljejo osumljenca kaznivega dejanja v močni varnostni zasedbi, z več patruljami in pripadniki posebnih ali specialnih enot. Čez nekaj dni takšnega osumljenca na primer v zdravstveno ustanovo pelje en pravosodni policist," je ponazoril More. "Te odločitve so sprejete zelo odgovorno, okoliščine se lahko spremenijo in gre za običajen pristop," pravi Podržaj.

V sindikatu pravijo, da je nadurno delo "preseglo meje razumnega", kar je privedlo do izgorelosti pravosodnih policistov. Podržaj odgovarja, da so nadure neenakomerno razporejene, medtem, ko jih imajo nekateri že preko jih drugi nimajo še nič, kar ne odraža, da so preobremenjeni vsi. 

Komentarjev 5
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 23:44 14.junij 2018.

    Glede tega sodnika, ga ne zagovarjam AMPAK, če vratar ne ve kdo so njegovi šefi, potem mu žal ni druge, kot da gre na cesto. Če bi v privat firmi varnostnik težil šefu pri vhodu, bi menda prav tako takoj ...prikaži več letel s firme. Pri nas se v javnem sektorju še vedno ne ve kdo je kdo. Tistih, ki so odgovorni se nikoli ne kliče na odgovornost. Tisti, ki so vodeni in bi morali delat po komandi, pa se vedno nekaj pritožujejo in mislijo, da so vsi enakopravni "tovariši". Potem pa pač imamo kaos, kot ga imamo.

  • Avatar Leon
    Leon 17:01 14.junij 2018.

    Sindikalisti so podaljšana roka političnih veljakov kar je zelo očitno tudi pri SŽ ! Verjetno je neki novo komponirani politik obljubil "znancu" delovno mesto direktorja zaporov .

  • Avatar yacko
    yacko 14:20 14.junij 2018.

    tudi sam sem sindikalni zaupnik(v drugi branži) ampak tukaj dam prav direktorju in ne sindikatu.......zaradi takih sindikatov kot je ta ni zaupanja ljudi v delo sindikatov......Ne bom več govoril ker........brez veze v glavnem