Slovenija
14534 ogledov

Direktorica ZD Sevnica: Gre za ustaljeno prakso, ravnali smo po pravilih

Reševalno vozilo Profimedias
Poročilo nadzora so že posredovali na ministrstvo za zdravje.

Po informaciji o zamenjavi identifikacije bolnikov v celjski bolnišnici so v ZD Sevnica, kjer so opravili prevoz bolnikov iz doma starejših občanov v bolnišnico, opravili interni strokovni nadzor. Direktorica Vladimira Tomšič poudarja, da nadzor ni pokazal napak zaposlenih, ki sta opravila prevoz. Z zaposlenima je razgovor opravila tudi policija.

Direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica Vladimira Tomšič je za STA pojasnila, da sta zaposlena v njihovi reševalni enoti prejšnjo sredo prejela naročilo za dva nenujna prevoza iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob prevzemu v domu starejših bolnika na roki nista imela identifikacijske zapestnice, kar je običajna praksa, je dejala.

Zaposlena - zdravstveni tehnik in medicinska sestra - po besedah direktorice zagotavljata, da do zamenjave identifikacije bolnikov pri prevozu v celjsko bolnišnico ni prišlo. "Kaj se je dogajalo znotraj bolnišnice, pa bodo morali pojasniti v bolnišnici," je dodala.

dan mrtvih Fiasko SB Celje Slovenija Minister potrdil pokop napačne osebe. "Naš oče si tega ni zaslužil" Splošna bolnišnica Celje SB Celje Slovenija Odstopili direktor, strokovni direktor in pomočnica direktorja za zdravstveno nego

Prepeljali so ga nazaj v dom starejših občanov

En bolnik je v bolnišnici kasneje umrl, drugega pa so v ZD Sevnica pred dvema dnevoma prepeljali nazaj v dom starejših občanov. Ob vrnitvi v dom je bila ugotovljena napačna identiteta bolnika. Zdravstvena delavca sta o tem obvestila pomočnico direktorice za zdravstveno nego, direktorica Tomšič pa je v četrtek odredila notranji strokovni nadzor.

Ta po njenih besedah ni pokazal nepravilnosti pri ravnanju zaposlenih. Poročilo nadzora so že posredovali na ministrstvo za zdravje.

V času pogovora je v ZD Sevnica sicer potekala kriminalistična preiskava. Policisti so zaslišali zaposlena, ki sta opravila prevoz, je pojasnila.

Ob prevozu v celjsko bolnišnico sta bila sicer izdana dva delovna naloga, po eden za vsakega bolnika, bolnika pa sta bila prepeljana skupaj, v istem reševalnem vozilu. Direktorica Tomšič zagotavlja, da gre za ustaljeno prakso in da so ravnali po pravilih. Delovni nalog, tako direktorica, ni vezan na prevoz, pač pa na bolnika, zato sta morala biti izdana dva. Če bi bilo zaradi zdravstvenega stanja bolnikov potrebno, bi vsakega od bolnikov prepeljali ločeno, je zagotovila.

Pokopali so drugo osebo

Zaradi dogajanja je zaposlene dopoldne znova opomnila na pomen vsakokratnega preverjanja identifikacije bolnikov. Spomnila je, da se morajo zaposleni v zdravstvu med drugim držati pravilnega informiranja bolnika, pravilnega dokumentiranja, pravilnega opazovanja in pravilnega vrednotenja.

Bešič Loredan jok Slovenija Bešič Loredan v solzah: "Govoril sem s svojci, ki so včeraj pokopali očeta in danes izvedeli, da je živ."

Prejšnjo sredo se je v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem mostu pojavila potreba za prevoz dveh varovancev v bolnišnico. Ob prihodu v bolnišnico naj bi prišlo do zamenjave identifikacije. Eden od bolnikov je dva dni kasneje umrl, zaradi zamenjave identifikacije pa je bil pokopan pod identifikacijo drugega.

Zaradi napačne identifikacije dveh pacientov bodo na ministrstvu za zdravje uvedli izredni strokovni nadzor, je v četrtek napovedal minister Danijel Bešič Loredan. Minister je govoril s sinovoma pacienta, ki sta izvedela, da je pokojni v resnici njun oče, in s svojci, ki so izvedeli, da oseba, ki so jo pokopali, ni njihov svojec. Vsem se je v svojem imenu in imenu vlade opravičil.

Novice: Golob storil prvi korak - Robert Golob Slovenija Slovenija To pravi Golob o morebitnem ponujenem odstopu ministra za zdravje

*Fotografija je simbolna.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 10
 • Avatar luckyss
  luckyss 06:51 17.september 2022.

  Mislim, da že pretiravate s to zamenjavo, ker se dogajajo mnogo hujše stvari o katerih pa se molči...Tako vsaj 1000 Slovencev letno umre direktno zaradi zdravniških napak, ki so posledica pomote ali pa nevestnega dela...Pa je ta številka verjetno še bistveno večja..

 • jate 04:44 17.september 2022.

  kje so bili svojci,za potrditev člana...a so kar na slepo verjeli in pokopali?!

 • munja 23:25 16.september 2022.

  Zakaj niso bolnika, ki je umrl, identificirali svojci??