Slovenija
33 ogledov

Direktorici Dursa grozili s smrtjo

Durs Anže Petkovšek
Direktorici Dursa neznanec grozil s smrtjo. Janković pismo in grožnje obsoja. Krivi tudi novinarje.

Generalni direktorici Davčne uprave Republike Slovenije (Durs) Mojci Centa so grozili s smrtjo, nam je potrdil vodja službe za odnose z javnostmi na Dursu Iztok Verdnik.

Grozili naj bi tudi njeni najožji družini. Pismo je bilo napisano na roke in nikakor ne gre za fotomontažo. Poslano je bilo po pošti. Ko ga je direktorica prebrala, je omedlela. Še vedno je v zdravniški oskrbi, a se počuti veliko bolje, so povedali na tiskovni konferenci, ki je bila sklicana v ta namen.

Pismo po Verdnikovih besedah ne bo vplivalo na potek postopka. Se pa grožnja nanaša na trenutno najodmevnejši postopek, in sicer preiskovanje družine Janković in sumljivih poslov ljubljanskega župana ter prvaka Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića.

Janković obsodil pismo

Zoran Janković pa je ob robu obiska v Zagrebu, kjer predstavlja poletno turistično ponudbo Ljubljane, poudaril, da so takšni zapisi grozni in da jih pišejo nerazsodni ljudje. Izrazil je pričakovanje, da bo policija čim prej odkrila avtorja tega anonimnega pisma. Takšen način komunikacije z direktorico Dursa obsoja. Janković je še spomnil, da je bil pred časom tudi sam deležen več deset takšnih grozilnih pisem, poroča STA.

Po njegovih besedah so najbolj obsodbe vredne grožnje otrokom, zato prosi policijo, naj čim prej poišče avtorja anonimnega pisma in naj ustrezno ukrepa.

"Navedeno početje najostreje obsojam in pozivam policijo, naj naredi vse, da poišče avtorja oziroma pošiljatelja anonimnega pisma. Kakršnokoli vpletanje članov družine, še posebej otrok, ki morajo biti nedotakljivi, v delo, ki ga opravlja posameznik, ne glede na funkcijo, je v nasprotju z vsemi moralnimi, etičnimi in človeškimi vrednotami. Žal je očitno tovrstnih groženj zmeraj več, saj je anonimni sporočili z grozilno vsebino v tem tednu prejel tudi vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer, ki je zadevo že včeraj prijavil pristojnim organom, pred dvema dnevoma pa sem pisne grožnje anonimnega pošiljatelja na delovno mesto prejel tudi sam, tokrat ne prvič. Podobno so bili anonimnih groženj deležni tudi nekateri drugi poslanci Pozitivne Slovenije. Kot župan, predsednik politične stranke in kot državljan pozivam vse prebivalke in prebivalce Republike Slovenije, ne glede na politično ali drugo pripadnost, k strpnosti."

Grožnje Centovi so potrdili tudi na Policijski upravi Ljubljana, kjer o tem še zbirajo obvestila. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo.

"Treba se je postaviti v vlogo prejemnika"

Bojana Dobovška, dekana Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru smo vprašali, kaj za varnost prejemnika grožnje pomeni to, da se je grozilno pismo razkrilo javnosti, in ali je to sploh v interesu preiskave.

"Glede na strah, ki ga takšna grožnja povzroči, je razlog, da se gre s tem v javnost, morda v tem, da bo s tem zagotovljena večja varnost osebi, ki je grožnje prejela. Kar se tiče interesa preiskave, se sami preiskovalci odločijo, kako bodo pristopili k zadevi. Praviloma se najprej zavarujejo in analizirajo dokazi, nato pa se gre s tem v javnost. Pri obravnavi grozilnega pisma se tako lahko izvedejo forenzične preiskave pisave in pa možne sledi prek pošte, s katere je bilo pismo poslano. Nato se lahko izvedejo tudi hišne preiskave. Treba se je postaviti v vlogo prejemnika grozilnega pisma. Vse takšne grožnje je treba vzeti zelo resno in resno preiskati vse možnosti."

Komentarjev 28
  • dd 13:04 31.maj 2012.

    Janković in njegova mafija je spet na delu.

  • sonejigary 08:44 31.maj 2012.

    http://www.reporter.si/slovenija/psiholog-stritih-jankovi%C4%87-ka%C5%BEe-znake-prikritega-totalitarnega-politika/9640

  • juventus1897 17:58 30.maj 2012.

    Hja, Kučko je popušil najprej pri Pahorju, zdaj še pri Pingvinoviću ! A se bo zdaj ponovno osredotočil na LDS?