Slovenija
91 ogledov

Direktorja ovadili zaradi šikaniranja

Eden izmed direktorjev v Elesu je ovadil zakonitega zastopnika Elesa Milana Jevš Žurnal24 main
Po razrešitvi prejšnjega direktorja Elesa Vitoslava Türka se v podjetju že soočajo s prvo ovadbo. Novemu direktorju Milanu Jevšenaku eden izmed vodilnih v podjetju očita šikaniranje.

Kot je v svoji ovadbi zoper začasnega zastopnika Elesa Milana Jevšenaka zapisal direktor pravnega, kadrovskega in splošnega sektorja Robert Rožič, naj bi se vse skupaj začelo šestega aprila, ko je Jevšenak po vladnem imenovanju nastopil prvi dan službe. Slednji naj bi sklical kolegij direktorjev sektorjev, na katerem naj bi povedal, da je vsem direktorjem preklical vsa pooblastila in da vodstvena ekipa Elesa kot taka – razen nekaterih izjem – zanj osebno ni primerna. Dodal je, naj pričakujemo, da si bo naredil ekipo svojih ljudi.

Jevšenak naj bi nato Rožiča poklical v svojo pisarno, kjer mu je predlagal, naj pristane na sporazumno razveljavitev pogodbe o zaposlitvi. Rožič sumi, da je v ozadju njegova politična pripadnost, saj na vprašanja o tem, zakaj bi odstopil, ni dobil konkretnega odgovora. "Ker nisem pristal na sporazumno razveljavitev moje pogodbe o zaposlitvi, sva sestanek zaključila." Nato pa naj bi Rožiču preklicali pooblastila, pritiski proti njemu pa naj bi se stopnjevali. "Zopet mi je odločno in avtoritativno predlagal, naj dam sam odpoved. V nasprotnem primeru bodo z revizijo že našli kakšno mojo napako ali pa bo mojo zamenjavo dosegel z reorganizacijo sektorja tako, da bo ukinil moje delovno mesto (kar se po meni znanih informacijah na Elesu že pripravlja)."

Kot še piše v ovadbi, naj bi bili tarča tudi drugi direktorji, ki naj bi jih Jevšenak nagovarjal k podpisu pogodb za druga delovna mesta. O nepravilnostih naj bi bil obveščen tudi nadzorni svet. Celotno ovadbo si lahko preberete v naslednji povezavi .

Eles očitke zavrača
Milan Jevšenak je Robertu Rožiču na delovnem pogovoru skladno s sistematizacijo ponudil drugo delovno mesto. Ker Rožič nima pravosodnega izpita, ki je v zahtevi za zasedbo prvotnega delovnega mesta, mu je bilo ponujeno delovno mesto pravnika. Ta se je strinjal, da gre v drug sektor in zamenja delovno okolje, vendar pod pogojem, da vsebuje nova pogodba enako plačo in ugodnosti kot stara, ki jo je konec novembra 2008 sklenil z nekdanjim direktorjem. Po tej edinstveni pogodbi v družbi mu namreč ostajajo vse pravice glede višine osebnega dohodka in ostale bonitete nespremenjene, ne glede na spremembo delovnega mesta, pravijo na Elesu.

Jevšenak je Rožiču ob tej priložnosti dal ustno, nato pa še pisno strokovno nalogo z roki izdelave. Rožič je nato odšel na bolniško, za tem na dopust in znova na bolniško, kjer je še danes. Tako njegova prvotna pogodba o delu še vedno velja, dodajajo na Elesu.

Rožič se je torej strinjal s spremembo delovnega mesta, problem pa je nastal, ker Jevšenak nima pooblastil, da z njim sklene diskriminatorno pogodbo do ostalih zaposlenih v podjetju. Tako vodstvo Elesa vse njegove očitke o šikaniranju in kršenju pravic delavca zavrača kot neutemeljene, so še zapisali na Elesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.