Slovenija
666 ogledov

Direktorju zapor, ker je plačal za 620 tisoč evrov fiktivnih računov

Janez Škoberne Mojca Marot
Mariborsko sodišče je nekdanjega direktorja in lastnika propadlega Cestnega podjetja Maribor (CPM) Janeza Škoberneta zaradi zlorabe položaja obsodilo na tri leta in deset mesecev zapora.

Očitka davčne utaje so ga oprostil. Obramba je trdila, da tožilstvo ni dokazalo, da bi Škoberne želel komurkoli škoditi in je napovedala pritožbo, piše Večer. 

Tožilstvo je za Škoberneta predlagalo pet let in osem mesecev zapora, za soobtožena Petra Gaborja, direktorja podjetja Diroma, in Roberta Kladnika, direktorja družbe Ekos Celje, pa 14 oziroma 18 mesecev. Sodišče tudi za njiju ni povsem sledilo predlogu in je prvega zaradi pomoči pri zlorabi položaja obsodilo na osem mesecev zapora, drugega pa na osem mesecev pogojnega zapora s preskusno dobo štirih let.

Kot piše Večer, se je Škoberne v tem primeru na sodišču znašel zaradi dvakratnega očitka zlorabe položaja in davčne utaje, kar naj bi po prepričanju tožilstva storil s plačilom fiktivnih računov v skupni višini 620.000 evrov. Ob njem sta na zatožno klop sedla Gabor in Kladnik. Tožilec Niko Pušnik ju je obremenil, da sta Škobernetu pomagala pri zlorabi položaja.

"Usodna" pomurska avtocesta in Mercator center

Škoberne je bil po pisanju časnika obsojen v zvezi s posli okoli gradnje pomurske avtoceste in Mercator centra na Pobrežju. V obeh projektih naj bi sklenil podizvajalski pogodbi s slamnatima podjetjema, ki sta bili brez zaposlenih. Diroma je tako dobila 170.000 evrov za dela v viaduktu Kupetinci, ki jih sploh ni opravila, Ekos Celje pa kar 450.000 evrov za nekatera dela pri gradnji trgovskega centra v Mariboru.

Škobernetov zagovornik Stojan Zdolšek vztraja, da tožilstvo ni dokazalo, da bi imel Škoberne namen komurkoli škodovati in da tudi ni bila storjena velika premoženjska škoda, krivdo pa sta zavračala tudi oba soobtožena. Nekdanji prvi mož CPM, ki je omenjeno veliko gradbeno podjetje s skoraj 700 zaposlenimi leta 2011 pahnil v stečaj, je po izreku sodbe že napovedal, da se bo pritožil, še dodaja Večer.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • izRODEk 16:17 16.september 2016.

    Boško Šrot je CPM-om opravil nekaj "čudovitih" poslov, katere posledice so vidne še danes :)Sami biseri Slovenske privatizacije.PS: Pogjelte mulca v pinki kravati. Zdaj si pa predstavljajte zidarja, ki dela 35 let, zgaran od garanja, sonca, težkih ...prikaži več razmer, zime... in ga je scat peljal mulc v pinki kravati.... in zdaj Zdolšek pravi, da je mulc super, da ni naredil nič slabega.. podjetje pa zu-grunt...Sami ste si krivi! Ker ne greste na ulice in podivjate! :D

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:30 16.september 2016.

    Dokler sodba ni pravnomočna jz ne varjamem nič.

  • sprehajalec 09:35 16.september 2016.

    Kaj pa kakšno vračilo denarja, 1-4 leta za 600.000 na odprtem oddelku ni slaba alternativa. Zunaj boš zaradi lepega vedenja po enem letu.