Slovenija
16 ogledov

Discipliniranje zdravnikov

Specializanti se ne bodo več mogli tržiti pri zasebnikih, napovedujeta vodilna v Žurnal24 main
UKC Ljubljana. Pri zasebnikih bodo delali ključni kadri in le za nagrado.

Nihče od zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana trenutno nima veljavnega dovoljenja za delo pri zasebnikih, pravijo na UKC. Po pravilniku, ki je začel veljati z novim letom, bodo pri zasebnikih lahko delali “le ključni kadri”, in sicer “za nagrado za to, kar so znotraj UKC naredili”. Vloge bodo po novem odobrili zdravnikom, ki na UKC opravljajo specialistično delo že vsaj deset let ali pa so v karieri že dosegli naziv docent.

Novih vlog še ni
Lani je vloge za delo pri zasebnikih oddalo 99 zdravnikov UKC, 23 za delo v zasebnem medicinskem centru Barsos, 20 za Cardial in 20 za Kirurški sanatorij Rožna dolina.

8 milijonov evrov naj bi po oceni vodstva znašala izguba UKC Ljubljana.

Vodstvo UKC Ljubljana novih vlog za delo pri zasebnikih še ni prejelo, za tiste, ki novega pravilnika ne bodo spoštovali, pa napovedujejo disciplinske ukrepe.

Rdeče številke
Vodstvo UKC napoveduje, da bo izguba zavoda za lansko leto znašala osem milijonov evrov. UKC so najbolj prizadeli protikrizni ukrepi, izguba pa je nastala tudi zaradi prekoračitev programov dela, ki jih zavod za zdravstveno zavarovanje ne krije.

Skrajšanje dežurstev
Eden od ukrepov za zmanjšanje minusa je skrajšanje dežurstev za štiri ure s 16 na 12 ur. Na leto naj bi UKC Ljubljana tako privarčeval dva milijona evrov. Dežurni bodo lahko na delo prihajali štiri ure pozneje ali po dežurni službi odhajali prej. Organizacijskih težav razen nekaterih prenaročanj bolnikov vodstvo UKC ne pričakuje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.