Slovenija
63 ogledov

Diski v primeru Magajna izginili

Andrej Magajna Benjamin Kovač
Diski v primeru zoper Andreja Magajno izginili. Policija uvedla notranjo preiskavo, Magajna šokiran nad novico.

Trdi diski, ki jih je policija zasegla v okviru novembrske preiskave na domu Andreja Magajne, so izginili. Kot poroča Pop TV, naj bi šlo za šest trdih diskov, na katerih so bili dokazi. Diske so s sedeža policijske uprave Ljubljana prepeljali v center za računalniško preiskovanje, od koder bi se morali vrniti skupaj s kopijami. Nazaj so prišle zgolj kopije.

Policija: Izginili diski, ne dokazi

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so nam potrdili, da "od meseca julija 2011 poteka notranji nadzor v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi, ki naj bi se zgodile pri hranjenju zaseženih predmetov v enem izmed primerov, ki jih je obravnaval Sektor kriminalistične policije, PU Ljubljana". Direktor PU Ljubljana je določil komisijo, ki je začela preverjati okoliščine primera, in nato odredil še strokovni nadzor v Sektorju kriminalistične policije z namenom ugotavljanja okoliščin, zaradi katerih naj bi prišlo do domnevnih nepravilnosti pri hranjenju zaseženih predmetov. Preiskava še vedno traja.

Ob tem na policiji poudarjajo, da se bo predkazenski postopek nemoteno nadaljeval na pristojnem državnem tožilstvu. Policija poudarja, da niso izginili dokazi, saj so ti ustrezno zavarovani. Fizično so izginili le diski. "V konkretnem primeru se je izdelala istovetna in celovita kopija celotnega nosilca podatkov. Podatke se namreč kopira, da se ohrani istovetnost in integriteta zavarovanih podatkov," so še pojasnili.

Z Generalne policijske uprave so sporočili, da je strokovni nadzor v zvezi s hrambo zaseženih predmetov s področja informacijske tehnologije, ki ga je odredil generalni direktor policije, v zaključni fazi. Po končanem nadzoru bo nadzorna skupina ugotovitve nadzora in predlagane ukrepe predstavila generalnemu direktorju policije.

Magajna: Gre za konstrukt

Andrej Magajna je za zurnal24.si dejal, da je za vse skupaj izvedel od novinarjev in bil nad novico šokiran. Policija ne njega ne njegovega odvetnika pred tem ni obvestila, da je z dokazi kar koli narobe. Prepričan je, da gre za konstrukt in odločen je, da bo zadevi prišel do dna in razkril, kdo stoji za vsem tem. Če bo treba, bo stvari reševal tudi na mednarodni ravni.

Z odvetnikom Francijem Matozom razmišljata tudi o odškodninski tožbi. Magajna ob tem dodaja, da z odvetnikom pri pregledovanju dokazov nista bila prisotna, zato po njunem mnenju kopije ne veljajo kot dokazi. Po njegovih besedah tožbo pripravlja tudi stranka Krščanskih socialistov Slovenije (KSS). Na enem izmed zaseženih računalnikov je bil namreč shranjen celoten arhiv stranke, zapisniki sej in podatki o članih stranke.

Razmišlja tudi o tem, da bi zahteval ustanovitev parlamentarne komisije, ki bi preiskala dogajanje v povezavi s primerom proti njemu. Upa, da se bo po razkritju izginotja diskov "ta cirkus končal".

Preiskave novembra lani

Spomnimo, policija je 3. novembra lani izvedla 21 hišnih preiskav, med njimi tudi pri poslancu Andreju Magajni. V okviru mednarodne preiskave, povezane z otroškim poronografskim gradivom, so zasegli računalniško opremo. Magajna je takrat povedal, da je preiskava trajala kakšni dve uri, policisti pa so mu zasegli CD-je, USB ključe, diskete, tri stacionarne računalnike in dva prenosna.

Komentarjev 2
  • mirko 21:28 30.avgust 2011.

    Nikakršna dobra roba ni bila gor, ampak zgolj morebitni dokazi za ovadbo kaznivih dejanj. To je klasičen primer korupcije v naši policiji, katero g. Romšek toliko zagovarja o strokovnem delu njegovih podrejenih. Kot, da smo vsi neumni, nam postrežejo z ...prikaži več z informacijo, da s to krajo ni nič izgubljenega, češ saj so narejene kopije. Pa koga imate za norce? Saj se kopije lahko naredijo z selekcijo posameznih delov in vsebin na disku. Takoj ko je narejena kopija, ni več original in je identičnost vsebine vprašljiva. Korupcije v naši policiji je ogromno, samo žal nikoli ne pride v javnost, ker so prav oni tisti filter, ki to preprečijo. Sami sebe sigurno ne bodo kazensko ovadili. Sicer imajo neko notranjo kontrolo, vendar je ta kontrola bolj zaradi lepšega. Saj vrana vrani nikoli ne skljuva oči. Poznam primer , ko je bila podana prijava za kaznivo dejanje, ki bi se morala preganjat po uradni dolžnosti, pa se je z nekimi vezami na policiji ovadba zavrgla.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:08 30.avgust 2011.

    Zgleda,da je mel Magajna na HDD-jih tko dobro robo,da je zadišala nekomu v policiji????