Slovenija
70 ogledov

"Če si divjak, nisi junak!"

Če si divjak AVP
Da bi mladi ponotranjili pravilen odnos do prometa, je Agencija za varnost v prometu izvedla akcijo ozaveščanja o nevarnosti prehitre vožnje, ki je še vedno eden najpogostejših vzrokov za tragične nesreče, še posebej med mladimi vozniki.

"Če si divjak, nisi junak!", je suvereno sporočilo akcije Agencije za varnost v prometu, ki mlade nagovarja k odgovorni vožnji in s tem k varovanju življenj na cesti.

Filip Flisar in Rok Bagoroš sta ena izmed najbolj znanih in najbolj hitrih Slovencev, a kljub temu na cestah dosledno upoštevata prometne predpise. Zavedata se namreč, da bi se njuni športni karieri kaj hitro lahko končali, kot tudi, da je le stotinka sekunde dovolj, da izgubita vse. Tako onadva, kot njuni družini in ne nazadnje vsi Slovenci. In to bi moralo veljati za prav vsakega slovenskega državljana, ni nas dovolj, da bi umirali na cestah! Postanimo super junaki, ki pazijo nase in na svoje bližnje, poskrbimo, da ceste ne bodo tako krvave, Agencija RS za varnost v prometu sporoča s svojo akcijo.  

Raje pet minut kasneje kot nikoli

Letošnja statistika prometnih nesreč in z njimi povezanih hudih trajnih poškodb in ogromno število smrtnih žrtev na slovenskih cestah je močno zaskrbljujoča. Razlogov zanje je zagotovo več, od slabe cestne pa vse do splošne vozne kulture, ki je, kot kaže tudi javno mnenje, zelo nizka in bi jo morali nemudoma izboljšati.

Agencija RS za varnost prometa je zato v boju proti razmeram neprilagojeni vožnji "dala v višjo prestavo" in želi kar največjemu številu ljudi položiti na srce, naj raje na cilj pridejo 5 minut kasneje kot nikoli.

Letos umrlo že 99 udeležencev v prometu

V prometnih nesrečah je v letošnjem letu do 12. septembra 2016 umrlo 99 udeležencev, lani v istem obdobju je bila ta številka 87, kar pomeni, da se je letos število žrtev močno povečalo.

Nekoliko manj udeležencev kot lani se je hudo in lahko telesno poškodovalo. Število hudo telesno poškodovanih se je zmanjšalo z 401 na 302 (zmanjšanje za 25 odstotkov) in lahko telesno poškodovanih z 3.462 na 3.089 (zmanjšanje za 11 odstotkov).

Vzroki podobni že nekaj let

V letošnjem letu se je število umrlih v prometnih nesrečah povečalo pri nesrečah zaradi neprilagojene hitrosti, nepravilne strani oz. smeri vožnje, neupoštevanja prednosti, ter nepravilnosti pešcev. Izrazito poslabšanje je med pešci, kjer se je zaradi njihovega napačnega ravnanja število smrtnih žrtev bistveno povečalo glede na predhodna leta. Prav tako je tretjina udeležencev umrla zaradi neprilagojene hitrosti (36 odstotkov), to je 69 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju (do 19. junija).

Vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami ostajajo zadnjih nekaj let podobni. Najpogosteje se prometne nesreče dogajajo zaradi neprilagojene hitrosti, nepravilne strani oz. smeri vožnje in neupoštevanja prednosti.

Če upoštevamo zgolj podatke do sredine jujnija, je zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 22 udeležencev v cestnem prometu. Največ povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom zaradi neprilagojene hitrosti je bilo v starostni skupini med 25. in 34. letom starosti, ti so zakrivili pet smrtnih nesreč. Po štirje povzročitelji smrtnih nesreč so bili v starostni skupini od 18. do 24. leta in v starostni skupini od 35. do 44. leta.

Spodnji graf jasno razkriva, da je število smrtnih žrtev zaradi neprilagojene hitrosti v skokovitem porastu. Lani je bilo, v obdobju do 19. junija, žrtev zaradi neprilagojene hitrosti 13, letos, kot že omenjeno, že 22. Porast je viden tudi v drugih kategorijah. Lani je v prvih šestih mesecih zaradi nepravilnega ravnanja pešcev umrla ena oseba, letos že šest. 

Graf | Avtor: AVP AVP
Mladi vozniki najbolj rizična skupina

V spodnji razpredelnici lahko preverite, koliko smrtnih žrtev so zakrivili vozniki in voznice v posamezni starostni skupini. Mladi vozniki in voznice so povzročili precej več nesreč kot v enakem lanskem obdobju, najpogostejši razlog za smrt pa je bila prav neprilagojena hitrost. 

V starostni kategoriji od 18. do 24. leta so je bila neprilagojena hitrost vzrok kar štirim od desetih nesreč s smrtnim izidom.

Graf  | Avtor: AVP AVP

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 14:26 11.julij 2016.

    Neprilagojena hitrost je trenutno rdeča nit AVP ...........zaradi drevesa ne vidijo gozda ! Problem je v izobraževanju voznikov ! Manjka kultura voznikov , strpnost , spoštovanje zakonodaje in NEDELOVANJE PRAVNE države ! V kateri državi lahko nekdo naredi 180 prometnih ...prikaži večh prekrškov in še nprej vozi..................nihče mu nič ne more ,kot se lahko pohvalijo v pivski druščini.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 13:36 11.julij 2016.

    Budale. Hitrost, hitrost, hitrost, hitrost. Pa kaj še ja. Če kaj povzoča nesreče so enostavno napake voznikov in slaba infrastruktura, ne pa stalno ta "neprilagojena hitrost". Še sami sebi ne verjamete.

  • dragec 11:21 06.julij 2016.

    Ukinite AVP, - to je državno odlagališče kadra. TUŠ u bom predlagal, za tožbo,zaradi kršenja reklame\s\sBOOOM akcije