Slovenija
5 ogledov

Dnevi krhkega soglasja

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Sestavljanje koalicije. Bratuškova bo imela največ težav pri iskanju kompromisov med SD in DL.

"Ne želimo, da bi sklenili dogovor, ki ne bi bil realen," je na vprašanje o iskanju vsebinskih kompromisov nove koalicije dejal Janko Veber (SD), kandidat za novega predsednika državnega zbora. Potem ko je PS skupaj z SD, DL in Desusom v petek popoldne vložila pobudo za sklic izredne seje, na kateri bodo poslanci v sredo glasovali o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše, se bodo že v začetku tega tedna nadaljevali pogovori za oblikovanje koalicijske pogodbe in vlade.

Kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek poskuša pripraviti ogrodje za vsebinska pogajanja, je dodal Veber. Oprla naj bi se na lani parafirano koalicijsko zavezo, ki so jo med pogajanji po predlanskih predčasnih volitvah sestavili PS, SD, DL in Desus. "Nekatere stvari se bodo seveda morale ažurirati," je dejal Franc Jurša (Desus), njihova glavna zahteva pa ostaja, da se pokojnine ne bi zniževale ali popolnoma zamrznile.

Težave pri holdingu in banki

Verjetni koalicijski partnerji bodo imeli največ težav pri usklajevanju stališč med DL in SD o Slovenskem državnem holdingu (SDH) in slabi banki. SD so zaradi njiju že zahtevali, naj nekdanji finančni minister Janez Šušteršič ne ministruje več, DL pa jim je pri tem popustila. Šušteršič je nato pred sredino odločitvijo za pogajanja o koaliciji napisal pismo članom sveta DL. Pozval jih je, naj ne podprejo koalicije s PS in SD, saj imajo v PS resne pomisleke o slabi banki v sedanji obliki, z umikom klasifikacije naložb SDH iz parlamentarne procedure pa bi radi ustavili tudi privatizacijo. O SD je zapisal, da jim je "izrazito nasprotna in v svojih nastopih tudi sovražna". Svet DL se je kljub vsemu odločil za pogajanja z Bratuškovo, Gregor Virant pa je tik pred vložitvijo konstruktivne nezaupnice dejal, da se da glede teh vprašanj poiskati kompromise z dopolnitvami in popravki.

V soboto je Virant članom sporočil, da bodo v pogajanjih branili tudi rešitve, ki jih je uveljavila ekipa DL na ministrstvu za finance s Šušteršičem, torej holding in slabo banko. Veber (SD) pa je izpostavil, da bo treba proučiti učinke obeh, čeprav v SD menijo, da bo slaba banka le povečala javni dolg, kar potrjuje tudi mnenje trojke, SDH pa ne bo rešila gospodarstva, ampak le nacionalizacijo.

Komentarjev 12
  • dragec 12:34 25.februar 2013.

    Tu bomo priče nesposobnosti komunikacije v levici in med levico in sredino. Videlo bomo umazano igro in boj za oblast. videli bomo trdnost nononastalih strank (DL in PS), Verjetno se bodo razdelili na Virantove in janšine zagovornike, oz. na Zokijeve ...prikaži več in Lukšičeve v PS). In spet bo živčnosti, sestankovanje - mi navadna raja bomo to nemo poatovali. In spet bo največju zmagovalec dosedanji veliki vodja JJ. naš Barbika bo to lepo opazoval in - umirjal žogico - vprid politike JJ in EU.

  • feferon 11:45 25.februar 2013.

    SDS bo tako ali tako proti vsemu, kar predlaga kdo drug ,ki ni iz njihove štale!

  • URIAH HEEP 10:52 25.februar 2013.

    Jaz sem za predčasne volitve.Sigurno odpihnejo polovico strank.