Slovenija
210 ogledov

Do 30. leta živijo v hotelu mama

studij Anže Petkovšek
Mladi Slovenci v povprečju zapustijo starše pri dobrih 30 letih, Slovenke pri nekaj več kot 27 letih, ugotavlja evropski statistični urad.

"Prehod iz otroštva v odraslost spremljajo različne okoliščine, kot so denimo študij, razmerje, poroka, naraščaj. A pot v osamosvojitev ni premočrtna; mladi se pogosto soočajo z različnimi izzivi zaradi katerih se nekateri mladi vračajo v zavetje staršev," pravijo evropski statistiki.

V povprečju evropski moški od doma odidejo, ko dopolijo 27 letih, ženske pri 25 letih. Starost mladih ob osamosvajanju je poskočila med letoma 2000 in 2004, pri moških za šest let (z 21 na 27), pri ženskah za pet let (z 20 na 25); od takrat se ni veliko spremenila.

mladi | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Predvsem zaradi neugodnih razmer na trgu dela in visokih cen nepremičnin evropska mladina nerada zapusti dom staršev," pojasnjujejo na Eurostatu.

Razkorak med mladimi na severu in jugu Evrope velikanski

Zelo velik je razkorak med mladimi s severa Evrope, ki se od doma odselijo v zgodnjih dvajsetih letih in tistimi, ki živijo na jugu Evrope, ki pri starših vztrajajo do zgodnjih 30-ih let.

mlai | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Tudi kulturne razlike in navade igrajo pomembno vlogo. V državah južne in vzhodne Evrope so gospodinjstva, v katerih živi več generacij, bolj pogost pojav," poudarjajo statistiki.

30 in več let so ob odhodu od doma v povprečju stari mladi na Hrvaškem, Slovaškem, na Malti in v Italiji. Slovenija se v tej kategoriji uvršča v skupino z ostalimi južno in vzhodno evropskimi državami, kjer je povprečna starost mladih več kot 28 let – mladi slovenci v povprečju zapustijo starše pri 30,1 letih, ženske pri 27,5 letih.

Švedinje od doma pri 20 letih, Hrvatice, ko jih dopolnijo 33

Pravo nasprotje so mladi na Švedskem, Danskem in Finskem, saj od doma odidejo preden dopolnijo 23 let. Švedinje v povprečju pred dvajsetim letom, na drugem koncu lestvice so Hrvatice, ki v gnezdu staršev vztrajajo do 33 leta.

Na Hrvaškem kar štiri petine moških starih med 25 in 29 let živi doma, Slovencev, ki v tej starosti še vedno niso odšli od doma je 70 odstotkov. Številke so diametralno nasprotne v skandinavskih državah – na Danskem je moških, ki so stari med 25 in 29 let in živijo pod isto streho kot starši le za dobre štiri odstotke. 

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • Francissco 17:15 17.april 2015.

    Hočem ti povedati to, da doma nimaš kaj čakat. Da se bodo državni uradniki spomnili na tvoj primer je iluzorno, ker razmišljajo enako kot ti in ne vedo za to, da imajo drugi problem. Drugod je priložnosti na pretek in ...prikaži več so razmere urejene. V svoji karieri sem vedno najemal kredite in odplačeval. Noben kredit ni bil šenkan. Brez kredita pa ni napredka. Ne moreš pa stati deset ali dvajset let na mestu, če lahko zaslužiš zunaj 2-3K€.

  • nobilis 17:13 17.april 2015.

    Se ne strinjam s tabo...sem tudi sam imel bedno placo 600 do 700€ pa sem vseeno zidal. Ko sem zbral za opeko sem jo kupil in cakal da se je nabralo se za pesek, apno in cement. Vse se da ...prikaži več ce si priden. Ce imas pa lenobo vcepljeno, potem ti pa ni pomoci.

  • Francissco 16:57 17.april 2015.

    Zakaj pa moraš biti lastnik hiše ali stanovanja. V tujini vsi rentajo. V Nemčiji je lastnikov manj kot 20%. Rentajo celo tako, da se skupina mladih dogovori in najame večje stanovanje. Tako pride najem zelo poceni. S Slovenci je pa ...prikaži več povsod narobe to, da so preveliki individualisti in grabežljivci. Vsak bi rad igral solo za velik denar. Tega pa nikjer ni če nisi kolektiven igralec. Peterle, Majer in ostala zalega so vas lepo nategnili, ko so sistematično uničevali pridobitve prejšnje države. To so bile civilizacijske pridobitve. Zdaj pa v jok ali pa v spremembo sistema.