Slovenija
23 ogledov

Do 30 odstotkov manj

Ogrevanje Barbara Milavec
Delilniki toplote. Zmanjšali so porabo energije. Nekaj težav je pri obračunih.

Ogrevanje. Poraba energije za ogrevanje se je v večstanovanjskih stavbah, kjer so vgradili delilnike toplote, zmanjšala, ugotavljajo upravniki stavb. “Poraba se je v večini primerov zmanjšala od pet do 30 odstotkov,” pravi Blaž Grašič, gradbeni inženir pri podjetju Heker.

Po podatkih direktorja Rudarja Senovo Gorana Udovča se je poraba ponekod zmanjšala za devet, ponekod tudi za 17 odstotkov. “Nihanja med leti so bila značilna tudi prej zaradi vremenskih razmer, zato ne moremo vedeti, ali je manjša poraba samo zaradi delilnikov,” opozarja. Kljub temu je prepričan, da so za zmanjšanje porabe krivi tudi delilniki.

Težave s faktorji

Težave s korekcijskimi faktorji – ki v skladu s standardi določajo, koliko več ali manj plača posamezen lastnik stanovanja glede na lego in zunanje stene – Grašič opaža predvsem tam, kjer lastniki določajo faktorje sami. V večini primerov so lastniki upoštevali njihova priporočila za korekcijske faktorje. “V kar nekaj primerih pa so pravico v svoje roke vzeli predstavniki objektov in so faktorje določili po lastni oceni, za katero menimo, da ni pravična,” pravi Grašič.
Težavo vidi tudi pri obračunu ogrevanja v prehodnih obdobjih, ko ima večina stanovalcev zaprte radiatorje, posledično pa imajo lahko zelo visok strošek uporabniki, ki imajo tedaj odprte radiatorje. “Menimo, da bi morali, če je mesečno ogrevanje krajše od deset dni, obračun izvesti po ogrevalni površini,” dodaja.

Uporabite tesnilni trak

Največ energije smo po podatkih Statističnega urada RS lani porabili za ogrevanje prostorov, in sicer okoli 62 odstotkov. Sicer se je tudi po njihovih izračunih poraba energije za ogrevanje zmanjšala za devet odstotkov.

Občutno nižjo porabo energije lahko dosežete s številnimi investicijami v svoj dom, kot je menjava oken z energetsko varčnimi stekli, dodatna izolacija in menjava ogrevalnega sistema. Veliko lahko privarčujete tudi, če namesto višanja temperature oblečete toplejša oblačila, poskrbite, da so okna in vrata dobro zatesnjena, na netesna okna pa prilepite samolepilni tesnilni trak.

Prezračevanje prostorov

Pozimi lahko s pravilnim prezračevanjem prihranite 20 odstotkov energije. Zračite do trikrat na dan s široko odprtimi okni in le nekaj minut hkrati. Največ energije boste izgubili, če bodo okna malo odprta dlje časa.

Ne prekrivajte radiatorja

Če imate dolge zavese, ki prekrivajo radiator, lahko tako po nepotrebnem izgubite od pet do deset odstotkov energije. Zato imejte ob radiatorjih zavese razkrite ali krajše zavese, pred toplotna telesa pa ne polagajte pohištva, ki bi oviralo pretok toplega zraka.

Komentarjev 3
  • Pepi 09:05 30.oktober 2012.

    Ravno kar sem gledala oddajo "Dobro jutro Slovenija"kjer je bil prispevek o stroških ogrevanja,v prispevku je na vprašanje gledalcev odgovarjal inšpektor(žal si imena nisem zapomnila).In kaj se m slišala??? NIČ,v išpektorjevem 10min.jecljanju sem uspela razbrati,da inšpektorji za??toplo vodo(beri ogrevanje), niso ...prikaži več odgovorni za NIČ,razen za dva zakona,ki zajemata to, ali so delilniki nameščeni ali ne,jih kdo odstrani,ali kako drugače poškoduje.za vse ostale pritožbe,cene,faktorje,obračunavanje stroškov pa smo SI krivi SAMI in upravljalec stavbe,ki pa tako ali tako vemo kaj počnejo in imajo proste roke,da nam kradejo denar.Za božjo voljo!zakaj sprejemate take zakone,zakaj poslanci sedite in grejete-ZASTOJN riti v parlamentu,bo kdo zaščitil potrošnika?????

  • Pepi 14:54 22.oktober 2012.

    Pesek v oči,LAŽ ,LAŽ in še enkrat Laž,kako morejo kaj tagega izjavit glede na to,da 75% gospodinjstev NIMA delilnikov toplote,jih niso ugradili,ne zastopim in noben mi ne zna razložit,da zdaj ko plačam kolikor porabi,je znesek astononomsko večji kot prej,ko smo ...prikaži več plačevali pavšalno in občutno manjše zneske,zakaj ni številk-cen,eni se izgovarjajo,da samo odčitavajo,drugi,da že dobijo zneske in samo pošlejo položnice,tretji kr neki od nekje dobijo,noben pa ne pove CENE-koliko kaj stane,kdo obračunava,zakaj ni vpogled računa za stavbo ,ki ga pošlje toplovod(pač podjetje ,ki daljinsko ogreva)??????tega sem že neštetokrat zahtevala od SPL in zmeraj isti odgovor,da ga ne dobijo,od kje lahko potem izračunajo porabo,na ministersvu,ki so odgovorni za to kalvarijo,pa,da naj nabavimo ventile-toplotne regulatorje,še za to strošek ,ki ne pomaga,namreč,če imaš zaprt radiator,ti noben ventil ne pomaga,ZATO NAPROŠAM ŽURNAL,DA POMAGATE RAZISKAT TO LUMPARIJO OD KATERE NEKDO PRAV LEPO SLUŽI-HVALA

  • mirko 10:52 22.oktober 2012.

    Poraba toplote se je zaradi delilnikov zmanjšala za 30%, v večini dobaviteljev toplote po Sloveniji se je pa njihov prihodek povečal tudi do 30%. Kje je tu logika ?!!! Logika je taka, da so cene dvignili za 60%.