Slovenija
185 ogledov

Zavarovanje za tujino: Do 70 evrov moraš vse plačati sam

slovenija 11.01.11 denar, placevanje z gotovino, euro, denarnica, foto: nik rova Nik Rovan
Predvsem pri manjših škodah lahko zavarovance spravi v bes odbitna franšiza, to je škoda, ki jo morajo plačati sami ne glede na višino zahtevka. Pri nekaterih zavarovalnicah je ni, ponekod jo lahko izberete ali ne.

Pri zavarovanju worldnomads je tako na primer odbitna franšiza (v angleščini policy excess) 70 evrov. To pomeni, da v primeru zavarovalnega zahtevka 70 evrov plačate sami, ostalo pa zavarovalnica. Če ste v tujini za pregled in zdravila plačali 60 evrov, vam zavarovalnica ne povrne ničesar. 

Pri velikih stroških zanemarljiva

Na Zvezi potrošnikov Slovenije menijo, da 70 evrov soudeležbe v primerih hujših zdravstvenih težav, kjer stroški dosežejo več tisoč evrov, ne more biti odločilni element za odločitev. 

"Odbitna franšiza pri večjih škodnih primerih ni problematična, a je strošek skoraj v 90 odstotkih škodnih primerov nižji od 500 evrov, v 80 odstotkih pa manjši od 150 evrov, zato v primeru zdravstvenih težav v tujini premiji, ki ste jo plačali za zavarovanje vedno prištejte še znesek 70 evrov odbitne franšize,“ opozarja Borut Papič, vodja marketinga v Corisu

Brez odbitne franšize petino dražje

Coris sicer nima odbitne franšize. Pri zavarovalnici Caremed zavarovanje za en mesec stane 34 evrov, če se odločite za 50 evrov odbitne franšize, pa je sedem evrov cenejše in znaša 27 evrov. Zavarovanje Caremed je mogoče skleniti tudi prek STA  "Načeloma se zavarovalnice z odbitnimi franšizami ognejo majhnim škodam, ki zaradi obilice papirologije zavarovalnici predstavljajo zgolj strošek. So pa odbitne franšize različne. Nekatere zavarovalnice imajo odbitno franšizo le v primeru, da je strošek manjši od na primer 100 evrov, če je večji, pa pokrijejo celoten strošek. A kaj se potem zgodi: pridete do zasebnega zdravnika v Egiptu, ki vam za storitev zaračuna na primer 90 evrov, vi mu rečete, da v tem primeru zaradi franšize ne boste dobili ničesar povrnjenega in on vam popravi račun na 110 evrov. V tem primeru vam zavarovalnica potem povrne celoten znesek,“ pravi Papič. 

Hudičeve podrobnosti

"Hudič je navadno v podrobnostih. Pogledal sem najnižjo premijo za tedensko pot v ZDA pri zavarovalnic Worldnomads. Premija znaša 35 evrov, pri nas je najnižja premija za 8 dni 12,10 evra. Res je, da ima njihovo zavarovanje ogromno dodatnih kritji, a izkušnje nas učijo, da so v 99 odstotkih škodni primeri iz naslova zdravstvenih storitev, torej zaradi bolezni ali poškodbe v tujini, kjer so tudi stroški najvišji. Tu pa imajo oni odbitno franšizo v višini 70 evrov,“ pravi Papič.

Neomejeno kritje, pomoč v tujem jeziku

Zavarovanje Worldnomad sicer ob 70 evrih odbitne franšize krije do 3,5 milijona evrov nujne zdravstvene pomoči, ob nakupu premije explorer za 39 evrov pa je kritje celo neomejeno. Pri Corisu se je možno odločiti za kritje 25, 50, ali 100 tisoč evrov. Neomejeno je tudi kritje pri Caremedu. Čeprav je to zavarovanje mogoče skleniti tudi v slovenščini prek spletne strani STA potovanja, pa je pomoč v primeru škodnega primera in vlaganje odškodninskega zahtevka le v tujem jeziku. O smiselnosti visokega kritja smo pisali včeraj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.